والاستریت ژورنال خبر داد که چین در تلاش برای برقراری آتشبس میان مسکو و کییف به مقامات اروپایی پیشنهاد کرده که بخشهایی از اوکراین که هم اکنون تحت اشغال ارتش مسکو قرار دارد، در اختیار روسیه باقی بماند.
به گزارش فرانیوز، روزنامه آمریکایی والاستریت ژورنال به نقل از مقامات اروپایی گزارش داد که لی هوی نماینده ویژه چین در سفر اخیر خود به کشورهای اروپایی، جزئیات «طرح صلحِ چین» را تشریح کرد که شامل دوری از واشنگتن و منزوی کردن ایالات متحده و تحت اشغال ماندن بخشهایی از اوکراین توسط روسیه میشد.
بر اساس این گزارش، مقامات اروپایی اعلام کردند که هنوز زود است که تلاشهای پکن برای میانجیگری در این مناقشه را رد کنیم و همچنین اعلام کردند که تفکیک اروپا از آمریکا غیرممکن است و اروپا به حمایت خود از کییف پایان نخواهد داد.
لی هوی نماینده ویژه دولت چین در امور اوراسیا در اوایل ماه جاری از چندین پایتخت اروپایی از جمله کییف، ورشو، برلین، پاریس و بروکسل بازدید کرد تا طرح صلح پکن برای اوکراین را تبلیغ کند و روز گذشته از کشورهای اروپایی خواست تا پکن را بهعنوان جایگزین اقتصادی واشینگتن در نظر بگیرند و تمام توانشان را بهمنظور پایان دادن به درگیری میان روسیه و اوکراین بهکار بیندازند.
والاستریت ژورنال از قول برخی مقامهای رسمی دولتهای اروپایی که به هویتشان اشارهای نکرد، نوشت اروپاییها گمان میکنند دستیابی به صلح تنها در صورت عقبنشینی کامل نیروهای نظامی روسیه از تمام اراضی اوکراین قابل دستیابی خواهد بود.
همچنین گفته شده که اروپاییها با توجه به روابط نزدیک چین با روسیه، توانایی این کشور برای واسطهگری صادقانه در مذاکرات زیر سؤال برده و با دیده تردید به نقشآفرینی چین در شکلدادن و به ثمر رساندن مذاکرات صلح میان روسیه و اوکراین نگاه میکنند.
والاستریت ژورنال همچنین در ادامه گزارش خود به نقل از یکی دیگر دیپلماتهای اروپایی که بهتازگی با هوی گفتگو کرده است نوشت: که احتمالاً چین تلاش میکند تا وحدتِ غرب را محک بزند و از خود نیز ابتکار عمل نشان بدهد.
یکی دیگر از دیپلماتها که والاستریت ژورنال با او گفتوگو کرده بود نیز رویکرد حزب کمونیست چین در قبال پایان جنگ اوکراین را تشریح کرد و گفت: نظر میرسد منافع پکن ایجاب میکند تا جنگ اوکراین بهگونهای بهپایان برسد که روسیه بتواند اراضی اشغالی را حفظ کند و درعینحال روندها به سمتی حرکت نکند که مسکو به استفاده از تسلیحات هستهای دست بزند.
به این ترتیب کشورهای اروپایی در مورد پیشنهاد صلحِ پکن میگویند استقبال دولت پوتین از این طرحِ صلح نشان میدهد موضع چین در قبال جنگ اوکراین بیطرفانه نیست و اقدامات دیپلماتیک این کشور در جهت تامین منافع روسیه در این جنگ قرار دارد.
گفتنی است که بعد از تجاوز نظامی روسیه به اوکراین، کشورهای غربی مجموعه گستردهای از تحریمها را علیه روسیه اعمال کردند که به شدت اقتصاد این کشور را تحت تأثیر قرار داد و در همان زمان که نفت و گاز روسیه تحریم شده بود، رژیم چین به خریدار اصلی انرژی از مسکو تبدیل شد.
چین در حال حاضر بزرگترین خریدار نفت روسیه است و کالاهای مهمی چون تراشههای کامپیوتری و سایر وسایل الکترونیکی که هم مصارف نظامی دارند و هم غیرنظامی، به روسیه صادر میکند.