مهسا ا مینی
/

نمایندگان پارلمان اروپا خواستار لغو ممنوع‌الخروجی خانواده مهسا امینی شدند

شماری از اعضای پارلمان اروپا پس از اعلام خبر ممنوع‌الخروجی خانواده «ژینا (مهسا) امینی»، در نامه‌ای سرگشاده خطاب به مقامات جمهوری اسلامی نوشتند: «بگذارید خانواده مهسا امینی در استراسبورگ جایزه ساخاروف ۲۰۲۳ را دریافت کند».

خواندن این مطلب 7 دقیقه طول میکشد.

به گزارش فرانیوز، مقامات جمهوری اسلامی روز ۱۷آذر۱۴۰۲، از سفر سه عضو خانواده ژینا مهسا امینی جلوگیری کرده و در فرودگاه بین‌المللی تهران، اقدام به توقیف پاسپورت‌های آن‌ها کردند.

خانواده امینی برای دریافت جایزه بین‌المللی «ساخاروف» عازم شهر استراسبورگ فرانسه بودند.

در این نامه به توقیف پاسپورت خانواده امینی در فرودگاه به‌رغم اینکه «هیچ اتهامی متوجه آن‌ها نیست» اشاره کرده و نوشته‌اند: «آقای امینی  به مقامات اعلام کرده بود که قصد سفر به فرانسه برای شرکت در مراسم اهدای جایزه را دارند و تمام اعضای خانواده دارای ویزاهای صادرشده توسط مقامات فرانسه هستند».

مقامات پارلمان اروپا تاکید کرده‌اند که این اقدام جمهوری اسلامی به‌منظور «ساکت کردن خانواده ژینا امینی» رخ داده «تا از اظهارنظر درباره سرکوب شگرف جمهوری اسلامی در ایران در زمینه حقوق زنان، حقوق‌بشر و آزادی‌های اساسی جلوگیری کند».

آن‌ها این اقدام مقامات ایران در قبال خانواده مهسا امینی را «مشابه امتناع مقامات ایرانی برای اجازه دادن به نرگس محمدی، برنده جایزه صلح نوبل ۲۰۲۳، برای سفر به اُسلو و دریافت جایزه‌اش» توصیف کرده‌اند.

اعضای پارلمان اروپا در بخش دیگری از این نامه نوشته‌اند: «ما نمی‌توانیم این را تحمل کنیم، حقیقت نباید مسکوب بماند و چهره این جنبش باید به اروپا و جهان نشان داده شود. ما از مقامات ایرانی می‌خواهیم که این اجازه به مادر، پدر و برادر ژینا مهسا امینی داده شود تا به پارلمان اروپا در استراسبورگ سفر کرده و جایزه ساخاروف ۲۰۲۳ برای آزادی اندیشه را دریافت کنند».

روبرتا متسولا رئیس پارلمان اروپا نیز شنبه ۱۸ آذرماه از حکومت جمهوری اسلامی خواست با لغو ممنوع الخروجی مادر، پدر و خواهر مهسا ژینا امینی، به آنها اجازه دهد برای دریافت جایزه حقوق بشری «ساخاروف» به فرانسه سفر کنند.

مهسا (ژینا) امینی، دختر ۲۲ساله اهل سقز، در ۲۲شهریور سال گذشته در بازداشت گشت ارشاد به کما رفت و سه روز بعد در بیمارستان کسری تهران جان باخت. کشته‌شدن او آغازگر موجی از اعتراضات سراسری علیه جمهوری اسلامی شد که با جنبش «زن، زندگی، آزادی» معروف شد و باوجود سرکوب خون‌بار حکومت، گسترده‌ترین اعتراضات در تاریخ جمهوری اسلامی شکل گرفت.

جایزه حقوق‌بشر اتحادیه اروپا که در بزرگداشت «آندری ساخاروف»، دگراندیش دوران اتحاد شوروی، به یاد او نامگذاری شده، در سال ۱۹۸۸ پایه‌گذاری شد. آندری ساخاروف، برنده جایزه نوبل صلح، در سال ۱۹۸۹ درگذشت.

پیش‌از این «جعفر پناهی»، فیلمساز منتقد، و «نسرین ستوده»، حقوق‌دان مستقل، در سال ۲۰۱۲ این جایزه را به‌شکل مشترک از اتحادیه اروپا دریافت کرده‌ بودند. «الکسی ناوالنی»، «ملاله یوسف‌زی»، «کوفی عنان» و گزارشگران بدون مرز، از دیگر برندگان این جایزه در سال‌های گذشته بوده‌اند.