به گزارش فرانیوز، طبق این گزارش که امروز یکشنبه دوم مهرماه منتشر شده است، شش نفر از بازداشتشدگان برای اجرای حکم بازداشت و روانه زندان شدند، ۱۴ نفر از آنان با قرار کفالت یا وثیقه به طور موقت آزاد شدند، و بقیه بازداشتیها همچنان در بازداشتگاه یا زندان به سر میبرند که از سرنوشت برخی از آنان اطلاعی در دسترس نیست.
به نوشته این شبکه حقوق بشری، این افراد با استناد به اتهاماتی سیاسی و در پنج استان آذربایجان غربی، کردستان، کرمانشاه، ایلام، و تهران از سوی نهادهای امنیتی جمهوری اسلامی بازداشت شدهاند.
بر اساس اعلام شبکه حقوق بشر کردستان، دادگاههای انقلاب و عمومی شهرهای تهران، سقز، سنندج، پیرانشهر، و مهاباد در شهریورماه برای دستکم ۱۹ شهروند و فعال مدنی احکام حبس صادر کردند.
کشتهشدن یک کاسبکار اهل جوانرود به نام پویا بابایی «در اثر شکنجه در یک بازداشتگاه انتظامی» در کرمانشاه به ظن حمل کالای قاچاق، کشتهشدن حامد باقری اهل اسلامآباد غرب «با تیراندازی نیروهای انتظامی» در گلشهر کرج، و اعدام چهار نفر بنا به اتهامات «قتل عمد» و جرایم مربوط به «مواد مخدر» از موارد عمده نقض حقوق بشر بر اساس گزارش ماهانه این سازمان حقوق بشری است.
علاوه بر این، دستکم شش کولبر بر اثر تیراندازی نیروهای مرزبانی ایران در مناطق مرزی، بانه، سردشت، و چالدران زخمی شدند و دستکم شش کارگر نیز بر اثر سوانح کاری در شهرهای سنندج، پیرانشهر، بانه، بوکان، و مهاباد جان خود را از دست دادند.
طبق گزارش، دستکم دو زن نیز در شهرهای روانسر و سرپلذهاب از سوی اعضای خانواده خود به قتل رسیدند.
نیروهای حکومتی و نظامی جمهوری اسلامی روز ۲۵ شهریور همزمان با سالگرد کشتهشدن مهسا امینی با استقرار در خیابانهای بیش از ۱۵ شهر در مناطق کردنشین، از برگزاری مراسم سالگرد او و دیگر کشتهشدگان جلوگیری کردند.
در همین روز امجد امینی، پدر مهسا، به مدت چند ساعت بازداشت شد. این در حالی است که نخستین جلسه دادگاه صالح نیکبخت، وکیل خانواده مهسا، به اتهام «فعالیت تبلیغی علیە نظام» روز هفتم شهریور در شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب اسلامی تهران برگزار شده بود.
در روز سالگرد کشتهشدن مهسا، یک شهروند دارای معلولیت ذهنی به نام فردین جعفری هدف تیراندازی ماموران سپاه پاسداران قرار گرفت و «از آن زمان در کما است.»
در همین روز، دستکم دو شهروند کُرد دیگر در شهرهای سنندج و مهاباد بر اثر تیراندازی ماموران حکومتی جمهوری اسلامی زخمی و تعدادی دیگر بازداشت شدند.
به گزارش شبکه حقوق بشر کردستان، بیش از ۵۰۰ شهروند و فعال کُرد نیز پس از احضار توسط سازمانهای اطلاعاتی و حکومتی جمهوری اسلامی تهدید شدند که حق شرکت در مراسم سالروز جانباختگان اعتراضات به کشتهشدن مهسا را ندارند.
در آغاز این گزارش تاکید شده : با توجه به ممنوعیت فعالیت سازمانهای مستقل حقوق بشری در ایران و تحت فشار قرار داشتن خانوادههای قربانیان نقض حقوق بشر، انتشار گزارشهای مستند و دقیق با دشواری زیادی همراه است. به همین دلیل آمار و اطلاعات ارائه شده در این گزارش در برگیرنده تمام موارد نقض حقوق بشر نیست. این گزارش ماحصل بررسی اخبار و گزارشهای انتشار یافته از طرف شبکه حقوق بشر کردستان و راستیآزمایی گزارشهای منتشر شده از سوی دیگر نهادهای حقوق بشری و سایتهای خبری است.