به گزارش فرانیوز، روزنامه هممیهن در تیتر یک امروز خود در مطلبی تحت عنوان «خطر طالبان را جدی بگیریم»، نوشته است: طالبان امروز با طالبان سال ۱۳۷۷ تفاوتهایی دارد؛ اما این تفاوتها نه از جنبه مثبت بلکه از بُعد خطرات امنیتی بیشتر است.
در این گزارش با بیان اینکه طالبان در سال ۱۳۷۷ یک خبرنگار و هشت دیپلمات ایران را به قتل رساند و ایران هم برای مقابله به مثل بیش از صدهزار نیرو به مرزهای ایران و افغانستان گسیل داشت، آمده است: طالبانِ سال ۷۷ را مردم افغانستان تجربه نکرده بودند، بنابراین از خلأ امنیتی پیشآمده، این جریان متحجر حاکم گردید. اگرچه در آن زمان دولتهای پاکستان و سعودی و امارات، طالبان را بهرسمیت شناختند، اما کمک جدی پرقدرتی به طالبان نیز نکردند.
در ادامه گزارش با پرداختن به تفاوتهای فضای سیاسی و اجتماعی ایران در سال ۷۷ و هماکنون به زعم نگارنده عنوان شده است: در سال ۷۷ دولتی در ایران برسر کار بود که از پشتوانه رای بیست میلیونی مردم برخوردار بود و در یک انتخابات پرشور پیروز شده بود. شرایط اقتصادی در ثبات و نظم خاصی بهسر میبرد و تحریم اقتصادی فراگیر وجود نداشت. در سال ۷۷ دولت سعودی و امارات و از همه مهمتر اروپا در یک رابطه نسبتاً خوبی با ایران بهسر میبردند و دولت حاکم در ایران از «مشروعیت» و مقبولیت لازم و کافی برخوردار بود. این درحالی بود که آمریکا از بهقدرت رسیدن طالبان در افغانستان نگرانی امنیتی داشت. بنابراین، هیچگاه آن را بهرسمیت نشناخت و پس از ۱۱ سپتامبر نئوکانهای حاکم در دولت جورجدبلیوبوش با حملهای پرقدرت حکومت طالبان را ساقط کردند.
در ادامه گزارش با بیان اینکه ایران امروز چهار تعارض امنیتی جدی با طالبان دارد، آمده است:
از یکسو دیگر، شهید احمدشاه مسعودی در «پنجشیر» نیست که با کمک به آن در صورت نیاز، طالبان را از پیشروی بیشتر باز دارد و امروز حتی بخشهای مهمی از پنجشیر بهدست جنگجویان طالبان افتاده است.
همچنین با اشاره به «بحران آب» به عنوان نکته دوم تعارض امنیتی عنوان شده است که در سال ۷۷ بحران آب به اندازه امروز سخت و دردناک نبود بنابراین اهمیت رودخانه هیرمند و سدهایی که بر آن بنا شده نسبت به امروز کمتر بود. در سال ۱۴۰۲ بحران آب چنان جدی است که مقامات ایران طالبان را تهدید میکنند که اگر آب رودخانه هیرمند به ایران باز نشود ایران حتی ممکن است اقدام نظامی کند و از سوی دیگر طالبان سخن از نیروهای انتحاریاش برای مقابله میکند.
بحران جدی امنیتی دیگر مهاجرانی معرفی شده است که با حاکم شدن طالبان به ایران مهاجرت کردهاند. در میان «مهاجران جدید» برخی افرادی دیده میشوند که سمپاتی با طالبان یا افکار متحجر آنها دارند و این میتواند در صورت هرنوع چالش امنیتی برای ایران خطرآفرین باشد. خبرهای غیررسمی از ورود نزدیک به دومیلیون مهاجر افغان جدید از افغانستان به ایران پس از حاکم شدن طالبان در افغانستان دارد.
در ادامه عنوان شده که چهارمین بحران امنیتی بسیار مهم دیگر طالبان برای ایران ناشی از وضعیت فعلی خود ایران است. امروز تحریمهای گسترده اقتصادی غرب علیه ایران، اقتصاد ایران و بهالطبع آن دولت و ملت ایران را تضعیف کرده است. روابط ایران با کشورهای عربی و اروپایی بههیچوجه مانند سال ۷۷ نیست و از سوی دیگر اعتبار در داخل نسبت به سال ۷۷ کاهش یافته است. مرور آمار دو انتخابات اخیر بر این امر صحه میگذارد.
روزنامه هممیهن با اشاره به این چهار بحران امنیتی عنوان کرده است که باید حاکمان ایران را آگاه ساخت که به طالبان فعلی متفاوتتر از سال ۷۷ بنگرند. بهخصوص اینکه خروج ضعیف و بیبرنامه آمریکا از افغانستان با بهجا گذاشتن رقم بسیار بالایی «اسلحه» در افغانستان صورت گرفته است.
در پایان گزارش تاکید شده است که همه موارد فوق باید مسئولان ایرانی را به این اندیشه وادارد که سخنانی چون «جنبش اصیل منطقه» و «طالبان متفاوت»، سخنانی غیرقابل دفاع و غیرواقعی است. باید رفتارهای این طالبان را بهخوبی مورد مداقه قرار داد؛ وگرنه، امکان ضربه خوردن از همین طالبانی که برخی در داخل با تحلیلهای ضعیفشان آن را متفاوت جلوه دادند، بسیار جدی خواهد بود.