به گزارش فرانیوز، این اتفاق دو روز پس از تجمع سراسری معلولان در اعتراض به «عدم اجرای ماده ۲۷ قانون حمایت از افراد دارای معلولیت»، صورت گرفته است.
بهروز مروتی مدیر کمپین حمایت از معلولان که خود نیز از جامعه افراد دارای معلولیت است طی سالهای گذشته بصورت پیوسته نقض حقوق شهروندی افراد دارای معلولیت در ایران را در کمپین حمایت از معلولان پوشش داده است.
پایگاه اطلاعرسانی مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران (هرانا)، نیز حضور نیروهای وزارت اطلاعات در منزل و تفتیش بهروز مروتی را تفتیش کرده و نوشته است که ماموران قصد داشتند او را به همراه خود ببرند که به دلیل شدت معلولیت جسمی او نتوانستند.
دستگاه امنیتی جمهوری اسلامی به آقای مروتی تا صبح روز ۲۰ مهر مهلت داده که محل ابلاغ شده به او مراجعه کنند.
روز ۱۷ مهرماه ۱۴۰۲ ششمین تجمع سراسری معلولان در شهرهای کشور برگزار شد. در جریان این تجمع شماری از افراد دارای معلولیت در دستکم ۱۷ شهر، از جمله در تهران، مشهد، اصفهان، اردبیل، کرمانشاه، کرمان، ساری، اراک، ایذه، چابهار، کرج، شهرکرد، قم، دیواندره، اهواز، بروجرد، و سنندج در مقابل سازمان برنامه و بودجه (در تهران) و نیز در مقابل استانداریها و فرمانداریها و ادارات بهزیستی، تجمعهایی برپا کردند.
در یکی از ویدیوهای منتشر شده از این تجمع در شبکههای اجتماعی اعتراض یک دختربچه نابینا بود که همزمان با روز ملی کودک، با لباس مدرسه در مقابل استانداری اصفهان حاضر شد و پلاکاردی در دست داشت مبنی بر درخواست اجرای «ماده ۲۷ قانون حمایت از افراد دارای معلولیت».
ماده ۲۷ قانون حمایت از افراد دارای معلولیت دولت را مکلف به تخصیص «کمکهزینه برای معیشت افراد دارای معلولیت بسیار شدید یا شدید فاقد شغل و درآمد» میکند به نحوی که با «حداقل دستمزد سالانه» همسان باشد و علاوه بر آن باید «اعتبارات لازم در قوانین بودجه سنواتی کشور» برای این گروه از شهروندان هم تامین شود.
حداقل مزد سالانه بدون محاسبه سالهای خدمت و دیگر مزایای شغلی ۵ میلیون و ۳۰۷ هزار و ۳۰۳ تومان تعیین شده است.
یکی از انتقادات کارشناسان اقتصادی بعد از ارایه لایحه بودجه از سوی دولت ابراهیم رییسی به مجلس حذف ردیفهای بودجه مرتبط با افراد دارای معلولیت بود.
دولت باید برای اجرای ۲۷ دولت باید به هر یک از افراد دارای معلولیت شدید و خیلی شدید و از کار افتاده این مبلغ را پرداخت کند، اما دولت و سازمان برنامه و بودجه از آن سر باز زدهاند.
در سال ۱۴۰۲ مبلغ واریزی به حساب افراد دارای معلولیت از ۶۵۵ هزار ۲۰۰ تومان برای یک مددجو تا ۲ میلیون و ۵۹ و هزار و ۲۰۰ تومان برای خانوادههای دارای ۵ مددجو تعیین شد. اما باز هم سازمان برنامه و بودجه مستمری افراد دارای معلولیت را در عمل بهجای ۴۰ درصد تنها ۲۰ درصد افزایش داد.
بهروز مروتی، مدیر کمپین حمایت از معلولان متولد سال ۱۳۵۲ و مبتلا به بیماری دیستروفی عضلانی خیلی شدید است که نوعی بیماری تحلیلبرنده ماهیچهها است.
دو برادر دیگر آقای مروتی نیز دارای معلولیت و دچار همین بیماریاند.
او در سال ۹۵ و پس از تجمع اعتراضی معلولان، همراه با شمار دیگری از افراد دارای معلولیت اقدام به راهانداری کمپین حمایت از حقوق افراد دارای معلولیت کرد.
افراد دارای معلولیت در سال جاری به دلایلی همچون حذف ردیف بودجه، عدم تخصیص بودجه مورد نیاز برای اجرای کامل قانون حمایت از حقوق معلولان، کاهش ۵۰ درصدی بودجه اشتغال بهزیستی، عدم پرداخت عیدی مددجویان در دهه اخیر، همراهی و مشارکت مجلس با دولت در خصوص عدم اجرای قانون حمایت از حقوق معلولان دست به اعتراضات متعددی زدهاند.
برگزاری شش دور اعتراض معلولان در سراسر کشور از جمله اقدامهای کمپین حمایت از حقوق معلولان است که دور اخیر آن روز دوشنبه در هفده شهر ایران برگزار شد.
روزنامه شرق «حذف ردیف بودجه، عدم تخصیص بودجه مورد نیاز برای اجرای کامل قانون حمایت از حقوق معلولان، کاهش ۵۰ درصدی بودجه اشتغال بهزیستی، عدم پرداخت عیدی مددجویان در دهه اخیر، همراهی و مشارکت مجلس با دولت در خصوص عدم اجرای قانون حمایت از حقوق معلولان» را از جمله مواردی عنوان کرده که به گسترش اعتراضهای معلولان در سال جاری دامن زده است.
با وجود تخلفهای آشکار دولت در نقض حقوق معلولان و اجرا نکردن قوانین مرتبط با مسئولیتها و وظایف دولت در قبال افراد دارای معلولیت، مقامها و دستگاههای امنیتی جمهوری اسلامی اکنون، مانند رفتارهایی که با هر نوع اعتراض دیگر دارند، به برخوردهای خشونتآمیز و امنیتی با معلولان معترض، از جمله مدیر کمپین حمایت از افراد دارای معلولیت، روی آوردهاند.