رضا رسایی
/

صدور حکم اعدام برای جوان معترض کُرد

سازمان حقوق بشری هه‌نگاو خبر داد که رضا رسایی، شهروند پیرو آیین یارسان اهل صحنه از توابع کرمانشاه که در جریان جنبش زن، زندگی، آزادی بازداشت شده بود، به اتهام قتل مامور حکومتی، توسط دستگاه قضایی جمهوری اسلامی به اعدام محکوم شد.

خواندن این مطلب 9 دقیقه طول میکشد.

به گزارش فرانیوز، شعبه دوم دادگاه کیفری یک استان کرمانشاه، رضا رسایی، معترض ۳۴ ساله بازداشت شده اهل شهر «صحنه» را به‌اتهام قتل نادر بیرامی، رییس سازمان اطلاعات سپاه این شهر در ۲۷ آبان ۱۴۰۱، به اعدام (قصاص نفس) محکوم کرده است.

این شهروند کرد از پیروان آیین یارسان است و در جریان جنبش زن، زندگی، آزادی به اتهام «قتل یک مامور حکومتی» در تاریخ سوم آذر ۱۴۰۱ در شهر کرج بازداشت و به کرمانشاه منتقل شد.

سازمان حقوق بشری هه‌نگاو ضمن تایید اخبار مرتبط با صدور حکم قصاص نفس برای این معترض نوشته است که این حکم  «با فشار رییس قوه قضاییه جمهوری اسلامی ایران و علیرغم عدم وجود ارائه شواهد و مستندات اثبات جرم» برای آقای رسایی صادر شده است.

منابع مطلع پیشتر گفته‌اند که رضا رسایی، در طول مدت بازداشت و بازجویی، توسط ماموران نهادهای امنیتی به شدت شکنجه شده و حکم صادر شده در دادگاه برای این معترض تنها به استناد اعترافات اجباری اخذ شده تحت شکنجه برای او صادر شده است.

مجموعه حقوقی دادبان که به معترضان و خانواده‌های دادخواه کمک‌های حقوقی ارائه می‌کند با بررسی شواهد و مدارک و روایت‌های موجود از بازداشت رضا رسایی نوشته است که او یک هفته پس از قتل نادر بیرامی در روز سوم آذرماه ۱۴۰۱  صرفا به دلیل حضور در تجمع اعتراضی به اتهام مشارکت در ضرب و جرح نادر بیرامی توسط ماموران بازداشت شده است.

نادر بیرامی رییس سازمان اطلاعات سپاه صحنه در تاریخ ۲۷ آبان ۱۴۰۱ در جریان یک تجمع اعتراضی زن، زندگی، آزادی در این شهرستان که با مراسم بزرگداشت سالگرد خلیل عالی‌نژاد همزمان بود کشته شد.

این تجمع دقایقی بعد از برگزاری به دلیل حمله نیروهای امنیتی و انتظامی به معترضان، به درگیری و خشونت کشیده شده بود.

به جز رضا رسایی ۹ نفر دیگر نیز مرتبط با این پرونده بازداشت شده‌اند و اتهام قتل در حالی به این معترض ۳۴ ساله نسبت داده شده که جز اعترافات متناقض او که تحت شکنجه اخذ شده مستندی که نشان دهد او ضربه کشنده منجر به قتل را به این مامور حکومتی وارد کرده یا نه وجود ندارد.

دادبان در بخشی از گزارش خود نوشته است که بنا بر گزارش پزشکی قانونی عامل مرگ نادر بیرامی ضربه کشنده چاقو از روبرو بوده است درحالی که رضا رسایی در اعترافات خود گفته من از پشت سر به او ضربه زدم.

در تصاویر و ویدئوهایی که از لحظه ضرب و شتم مامور کشته‌شده منتشر شده هیچ اثری از رضا رسایی نیست و او تنها پس از وقوع خشونت‌ها و جان‌باختن مامور مورد نظر در صحنه حضور می‌باید.

دادبان به نقل از یک منبع آگاه نوشته است که صدور حکم قصاص با فشار نهادهای امنیتی و نظامی و صرفا برای تعیین تکلیف هرچه سریعتر این پرونده صورت‌گرفته و فقدان مدارک و شواهد و مستندات قانونی در پرونده، بسیار بیشتر از آن است که بتوان برای این متهم حکم قصاص نفس صادر کرد.

بر اساس آنچه یک فرد آگاه در شرح شکنجه‌های رضا رسایی گفته است «تمامی انگشتهای پای رضا و دنده‌های او را شکستند برای اینکه وی را مجبور به اعتراف اجباری بکنند که در قتل مشارکت داشته. به قدری شکنجه شده که حتی نمی‌تواند به راحتی راه برود، ولی با این وضعیت، اجازه درمان به او نمی‌دهند».

رضا رسایی، روز جمعه ۳ آذر ماه ۱۴۰۱، در شهر کرج توسط نیروهای حکومتی بازداشت شد. وی بعد از بازجویی در بازداشتگاه سازمان اطلاعات سپاه پاسداران به زندان دیزل‌آباد کرمانشاه منتقل شده است.

گفته شده رضا رسایی در دوره بازداشت از حقوق ابتدایی خود از جمله دسترسی به وکیل و همچنین ملاقات حضوری محروم بوده است.