به گزارش فرانیوز، آنتونیو گوترش در اوگاندا با انتقاد از موضع نخست وزیر اسرائیل در مخالفت با تشکیل کشور مستقل فلسطینی افزود، «اصرار بر این تصمیم باعث تشدید اختلافها شده و افراطگرایان را جسورتر میکند و چنین موضعی درگیریهای جاری را که به تهدیدی بزرگ برای صلح و امنیت جهانی تبدیل شده است، طولانی خواهد کرد.»
همزمان بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، بار دیگر پافشاری کرده است که اسرائیل باید کنترل امنیتی کلیه سرزمینهای فلسطینی را در دست داشته باشد.
نخست وزیر اسرائیل گفت که این شرط «مغایر» تشکیل یک کشور آینده فلسطینی است.
این سخنان جدید نخست وزیر اسرائیل به معنی عمیقتر شدن شکافی علنی میان دولت او و واشنگتن بر سر اداره غزه و کرانه باختری بعد از پایان مناقشه غزه است.
جو بایدن بعد از اولین گفتوگوی خود با رهبر اسرائیل بعد از تقریبا یک ماه، اصرار کرد که راه حل دو کشوری حتی در دوران نخست وزیری آقای نتانیاهو ممکن است.
او گفت: «راه حل دو کشوری چند نوع دارد. کشورهایی هستند که اعضای سازمان ملل هستند که … ارتش خود را ندارند.»
اما نتانیاهو روز شنبه بار دیگر بر موضعی پافشاری کرد که در بیشتر طول عمر سیاسی خود حفظ کرده و چند روز پیش هم آن را تکرار کرد.
در بیانیهای که دفتر او منتشر کرده آمده است: «نخست وزیر نتانیاهو در محاورهاش با پرزیدنت بایدن، بر این سیاست خود تاکید کرد که بعد از نابودی حماس، اسرائیل باید کنترل امنیتی غزه را حفظ کند تا غزه دیگر منشاء تهدیدی برای اسرائیل نباشد، نیازی که با درخواست حاکمیت ملی برای فلسطینیها در تضاد است.»
او همچنین روز شنبه در توییتی در شبکه «ایکس» نوشت که اسرائیل باید «کنترل امنیتی کل ناحیه غرب اردن» که شامل کرانه باختری است که اسرائیل اشغال کرده را حفظ کند.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، سران کشورهای عضو جنبش غیرمتعهدها که در پایتخت اوگاندا گردهم آمدهاند، در بیانیه پایانی روز شنبه خود مدعی شدند حمله اسرائیل به حماس پس از حملات تروریستی این گروه به اسرائیل در ۷ اکتبر «تجاوز نظامی غیرقانونی اسرائیل به نوار غزه» است و خواستار برقراری آتشبس فوری در منطقه شدند.
رهبران گردهم آمده در کامپالا همچنین خواستار «استقلال و حاکمیت کشور فلسطینی با پایتختی اورشلیم یا بیتالمقدس شرقی به منظور دستیابی به راهحل دو کشوری» شدند.
جنبش غیرمتعهدها مجمعی متشکل از ۱۲۰ کشور است که بهطور رسمی با هیچ بلوک قدرت بزرگی همسو نیستند. هند، ایران، عراق و آفریقای جنوبی از اعضای این جنبش هستند.
بنیامین نتانیاهو در روزهای اخیر بارها مخالفت خود را با ایجاد یک کشور مستقل فلسطینی تکرار کرده است. ایالات متحده، متحد و حامی اصلی اسرائیل در جنگ علیه حماس، اما حمایت خود را از تشکیل کشور فلسطینی تکرار کرده و بر لزوم تحقق این امر «برای رسیدن به صلحی پایدار» اصرار دارد.