اعدام در جمهوری اسلامی
/

 حمایت بیش از ۴۰۰ فعال سیاسی و مدنی از کارزار «نه به اعدام»

به دنبال افزایش صدور و اجرای احکام اعدام‌ از سوی جمهوری اسلامی و راه‌اندازی کارزار «نه به اعدام» در محکومیت این نوع مجازات قضایی، بیش از ۴۳۰ تن از فعالان مدنی و سیاسی در بیانیه‌ای خواستار توقف اعدام در ایران شدند.

خواندن این مطلب 5 دقیقه طول میکشد.

به گزارش فرانیوز به نقل از صدای آمریکا، این گروه از فعالان ایرانی در بیانیه خود، که متن آن روز یکشنبه در کانال تلگرامی کلمه منتشر شده، با اشاره به موارد اخیر اعدام در ایران نوشته‌اند مدتی است که «سحرگاه» کلیدواژه‌ای ترسناک در ادبیات زندان ایران شده است.

آنها می‌گویند «احکام اعدام در مسیری که بیشتر شبیه به انتقام است راه به پرونده جوانانی پیدا می‌کند که اگر هم خشونتی مرتکب شده باشند، خشونت آنها تالی و برساخت خشونت بزرگتری است که ساختار هر روز و هر شب به انحای مختلف بر زندگی آنها روان کرده است.»

امضاکنندگان بیانیه، محسن مظلوم، پژمان فاتحی، وفا آذربار و محمد فرامرزی که اخیرا اعدام شده‌اند را جدیدترین قربانیان سناریوی «اعدام‌درمانی» خوانده و می‌گویند «باور به اعدام‌درمانی هنوز تهدیدی تلخ برای برخی جوانان است.»

به عقیده این فعالان سیاسی و مدنی، بیشتر افرادی که به این نوع مجازات مرگ محکوم شده‌اند حتی با معیارهای قضایی خود نظام جمهوری اسلامی هم نباید اعدام می‌شدند و اجرای حکم آنها «ستمی آشکار» بوده است.

امضاکنندگان با بیان این که آنچه روی داده به‌وضوح نوعی انتقام‌گیری، ایجاد رعب و قدرت‌نمایی است، می‌گویند مصرانه بر مطالبه «نه به اعدام» پافشاری می‌کنند، به این امید که روندهای پرهزینه و آسیب کنونی متوقف شود.

نام‌های ۴۳۹ نفر، از جمله ابوالفضل قدیانی، کیوان صمیمی، سهیلا رجایی، عیسی سحرخیز، فخرالسادات محتشمی‌پور، هاشم صباغیان، رویا صدر، منیژه فتحی، و احمد منتظری، در پائین این بیانیه به عنوان امضاکننده آمده است.

آمار اعدام در جمهوری اسلامی همواره یکی از بالاترین آمارها در جهان است، اما اعدام زندانیان سیاسی و غیرسیاسی پس از اعتراضات ۱۴۰۱ شدت گرفته و در هفته‌های اخیر واکنش‌های داخلی و بین‌المللی گسترده‌ای را به همراه داشته است.