رامنه قره باغ

اعزام کارشناسان سازمان ملل به قره‌باغ؛ بیش از صد هزار ارمنی از منطقه گریختند

دولت ارمنستان می‌گوید که بیش از یکصد هزار ارمنی ساکن قره‌باغ در پی تسلط جمهوری آذربایجان از این منطقه گریخته‌اند.

خواندن این مطلب 7 دقیقه طول میکشد.

در حالی که برآورد می‌شود تاکنون صد هزار ارمنی ساکن قره‌باغ کوهستانی از ۱۲۰ هزار نفر جمعیت آن طی یک هفته گذشته از منطقه خارج شده‌اند، سازمان ملل کارشناسان خود را برای ارزیابی وضعیت آنها به خان‌کندی اعزام می‌کند.

شبکه سی‌ان‌ان روز شنبه، هشتم مهرماه، گزارش داد که تاکنون ۸۰ درصد ساکنان ارمنی خان‌کندی از قره‌باغ خارج شده‌اند.

دست کم ۲۰۰ ارمنی و دهها سرباز جمهوری آذربایجان در جریان حمله اخیر ارتش جمهوری آذربایجان به قره‌باغ کشته شدند.

آژانس پناهندگان سازمان ملل هم گفته است که بسیاری از کسانی که از قره‌باغ فرار می‌کنند، «گرسنه و خسته هستند و نیاز به کمک فوری دارند.»

نازلی باغدارساریان،‌ سخنگوی نخست وزیر ارمنستان گفته که تعداد پناهجویان ارمنی که هفته گذشته وارد ارمنستان شدند، به یکصد و ۴۱۷ نفر رسیده است. جمعیت تخمینی ارمنی‌های ساکن در قره باغ ۱۲۰ هزار نفر برآورد شده است.

یکی از نمایندگان دولت ارمنستان هم بی‌بی‌سی گفته که همه ارمنی‌های قره‌باغ در حال ترک این سرزمین هستند.

ادمون ماروکیان، اظهارات مقامات جمهوری آذربایجان مبنی بر این که از ارمنی‌های ساکن قره‌باغ حمایت بشردوستانه می‌کند را «تبلیغات و دروغ» خواند.

جمهوری آذربایجان تضمین داده است که ارمنی‌های ساکن قره‌باغ می‌توانند با حفظ زبان، دین و فرهنگ خود، به زندگی در این منطقه و تحت شهروندی جمهوری آذربایجان ادامه دهند؛ اما مقامات محلی و دولت ارمنستان از ساکنان خواسته‌اند قره‌باغ را ترک کنند.

ویدئوهای منتشر شده در رسانه‌های جمهوری آذربایجان و ارمنستان از مصاحبه با کسانی که قره‌باغ را ترک می‌کنند نشان می‌دهد بخشی از آنها مایل به بازگشت به خانه خود بوده، برخی مردد هستند و برخی نیز می‌گویند زندگی در ارمنستان را به شهروندی جمهوری آذربایجان ترجیح می‌دهند.

تاکنون نه جمهوری آذربایجان، نه ارمنستان و نه ساکنان قره‌باغ کوهستانی ادعایی درباره اجبار ساکنان به تخلیه منطقه مطرح نکرده‌اند؛ اما ارمنی‌ها می‌گویند که نگران آینده خود هستند.

استفان دوجاریک، سخنگوی دبیرکل سازمان ملل متحد، روز جمعه در یک نشست مطبوعاتی گفت که سفر این هیئت مورد توافق آذربایجان بوده و در دو روز آینده انجام خواهد شد.

به گفته او، کارشناسان سازمان ملل به دنبال ارزیابی وضعیت قره‌باغ کوهستانی و شناسایی نیازهای بشردوستانه برای افراد باقی مانده در این منطقه و افرادی هستند که به ارمنستان نقل مکان می‌کنند.

قره‌باغ کوهستانی که در منطقه قفقاز جنوبی واقع شده، در قلب یکی از طولانی‌ترین مناقشه‌های ارضی جهان قرار دارد.

جمهوری آذربایجان و ارمنستان در سال‌های آخر دهه ۱۹۸۰ و ابتدای دهه ۱۹۹۰ میلادی درگیر جنگی خونین بر سر این منطقه شدند و از آن زمان تا الان درگیری‌های مرگبار همچنان ادامه داشته است.

آخرین جنگ بزرگ دو کشور سال ۲۰۲۰ رخ داد که در آن هزاران نفر طی شش هفته درگیری‌های شدید کشته شدند.