میشل تیلور، نماینده دائم آمریکا در شورای حقوق بشر سازمان ملل، انتصاب نماینده جمهوری اسلامی به ریاست مجمع اجتماعی این شورا را «منزجرکننده» خواند و تأکید کرد این امر اعتبار این شورا را شدیداً تضعیف میکند.
به گزارش فرانیوز، در این بیانیه آمده است که «انتصاب نماینده حکومتی با چنین سابقه تأسفبار حقوق بشری به شدت اعتبار و هدف شورای حقوق بشر سازمان ملل و همچنین مجمع اجتماعی را تضعیف میکند.»
تیلور با اشاره به گزارش اخیر جاوید رحمان، گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد، تأکید کرده است که این گزارش «واقعیت خشنی را از نقض گسترده حقوق بشر در ایران از جمله خشونت مورد تأیید دولت علیه زنان و دختران، اعدام سریع معترضان و سرکوب آزادی بیان را عیان میکند که میتوانند به منزله جنایت علیه بشریت به شمار روند.»
همزمان با موج جدید اعدامها در ایران؛ رئیس شورای حقوق بشر سازمان ملل، در ۲۱ اردیبهشتماه اعلام کرد که علی بحرینی، نماینده جمهوری اسلامی در دفتر سازمان ملل در ژنو، به عنوان رئیس مجمع اجتماعی این شورا تعیین شده است.
مجمع اجتماعی شورای حقوق بشر سازمان ملل همه ساله با حضور اعضای سازمان ملل، سازمانهای غیردولتی و نهادهای بینالمللی تشکیل میشود. موضوع امسال نشست این مجمع که در ماه نوامبر برگزار خواهد شد “مشارکت علمی، فناوری و نوآوری در ارتقای حقوق بشر” است.
نماینده آمریکا در شورای حقوق بشر انتصاب جمهوری اسلامی به ریاست این مجمع را با توجه به موضوع نشست امسال عمیقاً نگرانکننده خواند و گفت: «این نفرتانگیز است که ایران که به دلیل بهرهبرداری از همین ابزارها برای سرکوب حقوق بشر و محدود کردن آزادی بیان بدنام است، در رأس این رویداد یا هر رویداد دیگری مرتبط با حقوق بشر قرار بگیرد.»
Appalled that the Iranian Ambassador, from a country with a deplorable human rights record, may serve as Chair of the Social Forum in November. This move would undermine the credibility and purpose of both the HRC and the Social Forum. More in my full statement ⤵️… pic.twitter.com/fxeTZvLb2u
— Ambassador Michèle Taylor (@USAmbHRC) May 23, 2023
تیلور با بیان اینکه ایالات متحده مدتهاست عقیده دارد مجمع اجتماعی سالانه که در حاشیه نشست شورای حقوق بشر برگزار میشود، «کاربردی محدود داشته و موجب تخلیه غیرضروری منابع میشود”، انتصاب ایران به ریاست این مجمع را “تأییدی بر این ارزیابی” توصیف کرد.»
او در بیانیه خود از تمامی کشورهای عضو و ناظر شورای حقوق بشر سازمان ملل خواسته تا «با اتخاذ تصمیماتی که واقعاً متضمن اصول و ارزشهایی است که این نهاد بر آنها تکیه زده، اعتبار و یکپارچگی شورا را در اولویت قرار دهند.»
میشل تیلور در بیانیه خود تأکید کرده است، انتصاب جمهوری اسلامی نشان میدهد که سیستم حقوق بشر سازمان ملل «نیاز مبرمی به اصلاحات» دارد تا سازوکاری ایجاد شود که تضمین کند کشورهایی که مرتکب نقض جدی حقوق بشر میشوند، امکان ریاست و به دست آوردن سمتهای کلیدی را نداشته باشند.
انتشار خبر انتصاب نماینده جمهوری اسلامی به ریاست مجمع اجتماعی سازمان ملل واکنشهای منفی زیادی در میان فعالان حقوق بشر و کاربران شبکههای اجتماعی در پی داشت و کارزاری اینترنتی نیز علیه آن با هدف فشار به مقامات سازمان ملل برای برکناری جمهوری اسلامی از این سمت به راه افتاده است.
همچنین هیلل نویر، وکیل بینالمللی در حوزه حقوق بشر و مدیر اجرایی دیدهبان سازمان ملل متحد، با انتشار یک رشته توییت این انتصاب را «شرمآور» خواند.