به گزارش فرانیوز، وزارت خارجه جمهوری اسلامی در بیانیهای که روز یکشنبه منتشر شد اشاره نشده است که سرنشینان این پرواز با اقدام «سپاه پاسداران» و شلیک موشک کشته شده اند و از این اقدام به عنوان «سانحه» یاد کرده است.
جمهوری اسلامی در این بیانیه وزارت خارجه ، چهار کشور را متهم کرده که «با نادیده گرفتن پیشنهادهای جمهوری اسلامی ایران، با رجوع به دیوان بینالمللی دادگستری نشان دادند که اولا به خواسته خود دائر بر انجام مذاکره با جمهوری اسلامی ایران پایبند نیستند و درخواست انجام مذاکره از سوی آنها عملا مستمسکی برای پیشبرد اهداف و اغراض سیاسی آنها بوده است».
در این بیانیه همچنین گفته شده که «متعاقب وقوع سانحه»، جمهوری اسلامی اقدامهایی «با حسن نیت، شفافیت و جدیت کامل» انجام داده تا «ابعاد مختلف سانحه» را روشن کند.
پس از آنکه سپاه پاسداران در بامداد چهارشنبه ۱۸ دی ماه ۱۳۹۸ با موشکهای خود هواپیمای اوکراینی را دقایقی پس از برخاستن از فرودگاه بینالمللی تهران، هدف قرار داد، مقامهای جمهوری اسلامی و حتی رئیس وقت سازمان هواپیمایی کشوری تا سه روز اطلاعات دروغین منتشر کرده و حتی این سرنگونی را «سقوط» به دلیل نقص فنی عنوان کردند.
ستاد کل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی صبح شنبه ۲۱ دی ماه، با گذشت سه شبانه روز با انتشار اطلاعیهای شلیک موشک به این هواپیمای مسافربری را تایید کرد اما این بار مدعی شد «خطای انسانی» سبب هدف قرار دادن این پرواز و کشتن ۱۷۶ سرنشین آن شده است.
جمهوری اسلامی در ادامه بیانیه روز یکشنبه خود، شرحی از «تسهیلات و مساعدتهای لازم» در روزهای پس از سرنگونی هواپیما با شلیک موشک از سوی پدافند هوایی سپاه در سال ۱۳۹۸ ارائه داده.
روز چهارشنبه ۱۴ تیر، چهار کشور متضرر در انهدام هواپیمای اوکراینی رسما از جمهوری اسلامی به دلیل سرنگون کردن عمدی این هواپیما به دیوان بینالمللی دادگستری شکایت کردند.
دیوان بینالمللی دادگستری، بازوی قضایی سازمان ملل متحد که به دلیل استقرار در لاهه هلند از آن به عنوان دادگاه لاهه نیز یاد میشود، اعلام کرد این کشورها اعلام کردهاند جمهوری اسلامی اقدامی عملی برای جلوگیری از انهدام این هواپیما انجام نداده و همچنین نتوانسته این موضوع را به درستی بررسی کند.
بریتانیا، کانادا، سوئد و اوکراین در شکایت خود از دیوان بینالملل دادگستری خواستند حکم دهد که جمهوری اسلامی «به صورت غیرقانونی هواپیمای اوکراینی را سرنگون کرده و باید عذرخواهی کند».
این چهار کشور در شکایت خود همچنین خواستار پرداخت غرامت به خانواده قربانیان هواپیمای اوکراینی شدند.
پرواز پیاس ۷۵۲ هواپیمایی اوکراین اینترنشنال، بامداد چهارشنبه ۱۸ دی ماه سال ۹۸ و دقایقی پس از پرواز هدف موشکهای سپاه پاسداران قرار گرفت و همه ۱۷۶ سرنشین آن همراه با یک جنین کشته شدند.
پیشتر بازماندگان قربانیان پرواز پیاس ۷۵۲ ارجاع پرونده جمهوری اسلامی به دادگاه لاهه را گامی مهم در روشن شدن بخشی از حقیقت سرنگونی این هواپیما خواندند و بر خواستههای اصلی دیگرشان چون باز شدن پرونده جنایی در پلیس فدرال و قرار گرفتن نام سپاه در فهرست گروههای تروریستی تاکید کردند.