آژانس بینالمللی انرژی اتمی در گزارش سالانه خود اعلام کرد که نظارت این سازمان بر فعالیتهای هستهای جمهوری اسلامی کاهش یافته و این موضوع نگرانیهای فراوانی را در پی داشته است.
به گزارش فرانیوز، بلومبرگ با استناد به دادههای گزارش آژانس اعلام کرد که این اطلاعات نشان میدهد که تعداد بازرسیها در سال ۲۰۲۲ و پس از پایان دادن به ترتیبات نظارتی مشخصشده در توافق جمهوری اسلامی با قدرتهای جهانی، ۱۰ درصد کاهش یافته است.
این شبکه خبری همچنین اضافه کرد که رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در سندی با دسترسی محدود که هفته گذشته در اختیار برخی دیپلماتها قرار گرفت، نوشته است که بازرسان به طور جدی تحت تأثیر تصمیم جمهوری اسلامی قرار گرفتند.
به گفته این شبکه خبری، گروسی در گزارش سالانه ۱۱۶ صفحهای موسوم به «اجرای پادمانها» همچنین نوشته است که ایران هنوز مسائل باقیمانده پادمان را شفافسازی و حل نکرده است و در خصوص این موضوع کارهای مهم و قابل توجهی پیش روی ما قرار دارد.
دبیرکل آژانس در بخش دیگری از گزارش سالانه خود «ضمن استقبال از تضمینهای مقامات ارشد حکومت ایران مبنی بر افزایش همکاری با آژانس» به هیچ پیشرفتی در این زمینه استناد و اشاره نمیکند.
در پی خروج آمریکا از توافق برجام در دوران ریاستجمهوری دونالد ترامپ، جمهوری اسلامی به مرور دسترسی بازرسان آژانس را محدودتر کرد. این اتفاق در حالی رقم خورد که ماهیت اصلی برجام، رفع برخی از تحریمهای هستهای علیه جمهوری اسلامی در ازای محدود شدن فعالیتهای هستهای این کشور و افزایش نظارت بازرسان آژانس برای تضمین آن بود.
از آن زمان تاکنون فعالیتهای هستهای ایران پیشرفت محسوسی داشته و اطلاعات در مورد جزئیات این فعالیتها در سالهای گذشته مبهمتر شده است.
به گزارش بلومبرگ، برنامه هستهای جمهوری اسلامی تحت شدیدترین نظارتها در میان کشورهای دنیا قرار دارد. نظارتهای انجامشده در ایران از کشور ژاپن که از این لحاظ در رتبه دوم قرار دارد، بیشتر است. این در حالی است که مواد هستهای ایران بسیار کمتر از مواد هستهای ژاپن است.