وزیر ارتباطات جمهوری اسلامی خبر فعالشدن اینترنت ماهوارهای استارلینک در ایران را تأیید کرد اما گفت از تعداد دستگاههای فعالشده در کشور خبر ندارد.
عیسی زارعپور، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، روز دوشنبه ۱۹ دی به خبرگزاری مهر گفت: «اینترنت ماهوارهای فعال شده است اما در جریان اینکه چه تعداد فعال شده، نیستم؛ صاحب این شرکت که این خدمات را ارائه میکند میتواند آمار صحیح را بدهد.»
مالک شرکت اسپیسایکس، که اینترنت ماهوارهای ارائه میدهد، ایلان ماسک است که پنجم ماه دی گفته بود حدود ۱۰۰ دستگاه پایانه اینترنت ماهوارهای استارلینک در ایران فعال شده است.
اما یک هفته بعد رئیس اتحادیه دستگاههای مخابراتی ارتباطی تهران ضمن تأیید ورود ۸۰۰ دستگاه از دریافتکنندههای اینترنت ماهوارهای استارلینک به ایران، از «رشد زیاد امکان استفاده از این دستگاه» در آینده خبر داد.
ورود این تجهیزات و فعالشدن آنها در حالی است که وزیر ارتباطات جمهوری اسلامی میگوید اپراتورهای منظومههای ماهوارهای «اگر میخواهند در ایران فعالیت قانونی داشته باشند، ملزم به رعایت قواعد سرزمینی جمهوری اسلامی ایران هستند».
این در حالی است که جمهوری اسلامی اساساً ورود دستگاههای اینترنت ماهوارهای به کشور را ممنوع کرده و در تلاش برای ردیابی و توقیف آنهاست.
ارتباطات ماهوارهای روی گوشیهای همراه خیلی زودتر از اون چیزی که فکرش رو بکنید، در حال رسیدن به دست مردمه.
— Nima Akbarpour نیما (@nima) January 7, 2023
بیاثر شدن کامل #فیلترنت با مخارج هنگفتی که براش کردید و میکنید، دور نخواهد بود. https://t.co/TXMT8o5GNl
پس از آغاز اعتراضات سراسری از ۲۶ شهریور، حکومت ایران دسترسی به اینترنت را برای شهروندان بسیار محدود کرده است.
در واکنش به این محدودیتها که شامل قطع کامل و دورهای اینترنت و کُندشدن سرعت آن است، دولت آمریکا برخی محدودیتهای صادرات خدمات اینترنتی به ایران را رفع کرد و در پی آن شرکت «اسپیسایکس» مجاز شد خدمات اینترنتی ماهوارهای برای دستگاههای استارلینک ساخت این شرکت را در ایران ارائه دهد.
در واکنش به حمایت مقامات آمریکایی برای فعالکردن اینترنت ماهوارهای در ایران، سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی این اقدام را «نقض حاکمیت ایران» خوانده و تهدید کرده بود که این «تلاشها بیپاسخ نخواهد ماند».