//

به دنبال سرکوب دیجیتال؛ ایران در صدر فهرست کشورهای دارای ترافیک مخرب اینترنت قرار گرفت

گزارش‌های آماری منتشر شده از سوی شرکت خدمات ابری «کلادفلر» (Cloudflare) نشان می‌دهد هم‌زمان با آغاز محدودیت‌های شدید اینترنتی در کشور که به دنبال کشته شدن مهسا امینی رخ داده، ایران در صدر فهرست کشورهای دارای ترافیک مخرب اینترنتی قرار گرفته است.

خواندن این مطلب 10 دقیقه طول میکشد.

گزارش‌های آماری منتشر شده از سوی شرکت خدمات ابری «کلادفلر» (Cloudflare) نشان می‌دهد هم‌زمان با آغاز محدودیت‌های شدید اینترنتی در کشور که به دنبال کشته شدن مهسا امینی رخ داده، ایران در صدر فهرست کشورهای دارای ترافیک مخرب اینترنتی قرار گرفته است.

بر اساس گزارش این شرکت، از اواخر شهریور ماه ۱۴۰۱ ترافیک مخرب شبکه اینترنت ایران به شکل غیرطبیعی افزایش یافته است. این میزان افزایش در تاریخ چهارم آبان با تبدیل ۹۵ درصد مجموع ترافیک کشور به ترافیک مخرب به اوج خود رسید.

شرکت کلادفلر در حال حاضر بیش از ۸۳ درصد ترافیک اینترنت ایران را از نوع مخرب تشخیص می‌دهد.

در تعاریف شبکه، هنگامی که بازدید از یک وب‌سایت یا اپلیکیشن از سوی عاملی غیر از انسان صورت بگیرد، ترافیک یاد شده به عنوان ترافیک «بات» یا ربات دسته‌بندی می‌شود. برخی از این بات‌ها برای خدمات‌دهی سودمند به کاربران ایجاد شده‌اند. به عنوان مثال، گوگل برای خزش وب و گردآوری داده‌های وب‌سایت‌ها از بات مخصوص خود استفاده می‌کند.

از سوی دیگر، بسیاری از این بات‌ها با هدف آسیب زدن به وب‌سایت‌ها و خدمات اینترنتی ایجاد می‌شوند.

آمارهای منتشر شده نشان می‌دهد یک سوم ترافیک اینترنت در اختیار بات‌ها است. از این میزان، بخش بزرگی را بات‌های مخرب تشکیل می‌دهند.

برخی کارشناسان دلیل قرار گرفتن ایران در صدر فهرست ترافیک مخرب اینترنتی را استفاده مردم از پروکسی‌ها و ابزارهای ناامن برای دور زدن فیلترینگ می‌دانند.

تقارن صعود جایگاه ایران در این فهرست با آغاز سرکوب دیجیتال در کشور، از جمله دلایل مربوط به این فرضیه است.

در آبان سال ۱۳۹۸ گزارشی از سوی یک شرکت خدمات‌دهنده ابری در ایران منتشر شد که نشان می‌داد منبع برخی از بزرگ‌ترین حملات منع سرویس توزیع شده (DDoS) به سایت‌های داخلی، پروکسی‌های استفاده شده در تلگرام است که با نام MTProxy شناخته می‌شوند.

طبق داده‌های شرکت data.ai که به گردآوری آمار فعالیت اپلیکیشن‌ها در فروشگاه‌های موبایلی می‌پردازد، هم‌اکنون بیش از ۸۰ درصد از فهرست ۱۰۰ اپلیکیشن برتر فروشگاه گوگل پلی در ایران را ابزارهای دور زدن فیلترینگ تشکیل می‌دهند. بخشی از این ابزارها هیچ پشتوانه مشخصی از نظر اعتبار یا شیوه ارائه خدمات به کاربران ندارند و همین مساله می‌تواند باعث سوءاستفاده از دستگاه موبایل یا کامپیوتر افراد برای انجام عملیات مخرب اینترنتی شود.

با گذشت بیش از سه ماه از آغاز خیزش مردمی در ایران، مسوولان جمهوری اسلامی شدیدترین محدودیت‌ها را روی شبکه اینترنتی کشور اعمال کرده‌اند. فیلتر شدن پلتفرم‌هایی مانند اینستاگرام و واتس‌اپ با ده‌ها میلیون کاربر ایرانی باعث شده تا مردم به دنبال یافتن راه فراری از زندان شبکه ملی اطلاعات باشند.

پیش از این ابوالحسن فیروزآبادی، رییس مرکز ملی فضای مجازی، گفته بود ۸۰ درصد از مردم برای ارتباطات خود از پیام‌رسان‌های خارجی استفاده می‌کنند اما حالا حکومت تمام این راه‌های ارتباطی را مسدود کرده است.

آمارهای کلادفلر نشان می‌دهد وضعیت ترافیک مصرفی اینترنت ایران تا پایان روز ۲۶ نوامبر نسبت به ابتدای سال ۲۰۲۲ حدود ۳۰ درصد کاهش داشته است. این در حالی است که میانگین جهانی ترافیک اینترنت در سال ۲۰۲۲ حدود ۲۳ درصد رشد نشان می‌دهد.

فیلترینگ و محدودیت‌های شدید اینترنتی علاوه بر مردم برای حکومت ایران نیز روزانه میلیون‌ها دلار زیان به همراه دارد؛ مساله‌ای که حتی صدای تمام اپراتورهای تلفن همراه در کشور را درآورده است. با وجود این، طی این مدت واکنش وزارت ارتباطات به عنوان نهاد مسوول برقراری اینترنت در کشور، تنها معطوف به تمرکز روی خدمات داخلی، اجبار مردم به کوچ به سرویس‌های تحت کنترل نظام و گسترش ایده اینترنت طبقاتی بوده است.