پوتین و رئیسی
/

روسیه: «در حال کار بر روی یک توافق بزرگ با ایران هستیم»

وزارت امور خارجه روسیه امروز سه‌شنبه ۲۱ آذرماه، با انتشار بیانیه‌ای اعلام کرد که « در حال کار بر روی یک توافق بزرگ» با جمهوری اسلامی ایران است.

خواندن این مطلب 6 دقیقه طول میکشد.

به گزارش فرانیوز به نقل از خبرگزاری فرانسه، در بیانیۀ روز سه‌شنبه وزارت امور خارجه روسیه، اشاره‌ای به جزئیات « توافق بزرگ» دو کشور نشده است، اما این بیانیه در بحبوحه تشدید نگرانی‌های آمریکا و اسرائیل از نزدیکتر شدن مسکو و تهران منتشر شده است.

روز یکشنبه ۱۹ اذرماه نمایندگان مجلس شورای اسلامی، با وجود آنچه «ایرادهای اساسی و مهم» خوانده شد، توافق همکاری در حوزه امنیت اطلاعات بین ایران و روسیه را به تصویب رساندند و به این ترتیب همکاری‌های تهران و مسکو را که در برخی زمینه‌ها موجب نگرانی‌های بین‌المللی شده، افزایش دادند.

تصویب این توافق‌نامه درحالی صورت گرفت که جزئیات آن به طور شفاف اعلام نشد و شماری از نمایندگان نسبت به نامشخص بودن اعطای دسترسی به روس‌ها برای ورود به «حوزه‌های مختلف» ابراز نگرانی کردند.

پیش از رأی‌گیری، ابوالفضل عمویی، سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در دفاع از این لایحه گفت که این توافق درباره «تهدیدات در فضای سایبری» و «راهکارهای مقابله با این تهدیدات» است.

همچنین نماینده دولت ابراهیم رئیسی در این جلسه از این توافق دفاع کرد و گفت که مذاکرات برای این توافق در سال ۹۷ آغاز شد.

به رغم نگرانی آمریکا و همچنین اسرائیل از روابط مسکو با تهران، ابراهیم رئیسی، رئیس‌جمهوری ایران روز پنج‌شنبه هفتم دسامبر، با همتای روسی خود در مسکو ملاقات و به مدت پنج ساعت با وی گفتگو کرد.

گفتنی است که دیدار اخیر رئیسی با پوتین، نارضایتی بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل را برانگیخت. وی پس از یک گفتگوی تلفنی با ولادیمیر پوتین، «مخالفت شدید» خود در خصوص همکاری روسیه و ایران را ابراز و این همکاری را «خطرناک» توصیف کرد.

افزون بر این، روز یکشنبه ۱٩ آذر، دفتر نخست‌وزیر اسرائیل خبر داد که بنیامین نتانیاهو در گفتگوی اخیر خود با ولادیمیر پوتین «عدم رضایت خود را از مواضع ضد اسرائیلی نمایندگان روسیه در سازمان ملل و دیگر نهادها» اعلام کرده است.

آمریکا و اسرائیل نگران استند که همکاری‌های فزایندۀ مسکو و تهران در زمینۀ نظامی و امنیتی و همچنین اقتصادی، موقعیت منطقه‌ای ایران را تقویت کند.

این اولین بار نیست که توافق‌ها میان تهران و مسکو با انتقادهایی در ایران مواجه می‌شود.

پیشتر امضای کنوانسیونی از سوی ایران و روسیه در مورد سهم کشورهای حاشیه دریای خزر از این دریا، نگرانی‌هایی را در ایران در پی داشت.