به گزارش فرانیوز، مرکز پژوهشهای مجلس با انتشار گزارشی درباره تحلیل اینترنت ماهوارهای استارلینک خواستار جرمانگاری خرید و فروش و بهرهبرداری از تجهیزات و اشتراک بدون مجوز این نوع اینترنت شد.
در این سند همچنین تخصیص رایانه به شرکتهای ISP برای ارایه سرویس ماهوارهای مجاز به شهروندان و ایجاد منظومه اینترنت بومی با استفاده از رابطه استراتژیک ودوستانه با ابرقدرتهای آسیایی چین و روسیه پیشنهاد شده است.
این گزارش که در مورد خدمات اینترنت ماهوارهای مدار پایین با مطالعه موردی استارلینک تهیه شده همچنین تاکید کرده که آشکارسازی و ردیابی محل قرارگیری ترمینال با استفاده از تجهیزات لازم به سادگی ممکن است از این رو در صورت ممنوعیت کاربران ممکن است استقبال چندانی برای استفاده از آن انجام نگیرد.
در این گزارش دولت ایالات متحده آمریکا مسئول فعالیتهای شرکت «اسپیساکس» معرفی شده و از استارلینک به عنوان پروژهای با اهداف نظامی یاد شده است. این گزارش تاکید میکند استارلینک «عنصری برای نظامیسازی و تقویت یک مسابقه تسلیحاتی در فضا برای تهدید امنیت ملی کشورها» است.
مرکز پژوهشهای مجلس در حالی این پژوهش را منتشر کرده که طی هفتههای اخیر خبرهای متعددی از رقابت شرکتها بر سر اینترنت ماهوارهای منتشر شده است.
استارلینک روز پنجشنبه برنامه زمانی اتصال مستقیم شبکه این شرکت به تلفنهای همراه عادی را منتشر کرد. در همین حال سایر شرکتها نیز در حال رقابت برای ارایه سرویسهای مشابه اینترنت ماهوارهای هستند.
مرکز پژوهشهای مجلس در این پژوهش همچنین راهکار اقامه دعوا به دلیل نقض حقوق سرزمینی ایران و تداخل فرکانسی را پیشنهاد کرده است.
در این پژوهش با اشاره به چالشهای توسعه اینترنت ماهوارهای آمده است که هر قدر خدمات سرویسهای اتصال به اینترنت از طریق شبکه زمینی مطابق با پیشرفتهای مخابراتی این حوزه توسعه یابد عموم مردم به اینترنت ماهوارهای رغبتی نشان نخواهند داد.
در این پژوهش آمده: جمهوری اسلامی ایران در آیندهای نه چندان دور با مشکلات ناشی از نظارت گریزی و تنظیمناپذیر آن مواجه خواهد شد بر همین اساس نیازمند آن آست رابطه استراتژیک و دوستانه با ابرقدرت های آسیایی به سمت ساخت یک منظومه اینترنت بومی گام برداشت.
مرکز پژوهشهای مجلس همچنین دلیل اصلی تمایل کاربران به اینترنت ماهوارهای را دسترسی کاربران به محتوا و خدمات مورد نیاز برشمرده و پیشنهاد داده برای رفع چنین مشکلی تعرفه اتصال به اینترنت از طریق شبکه سیار و ثابت کاهش یابد.
این گزارش همچنین خواستار مدیریت و پایش محتوای اینترنت توسط هوش مصنوعی فضای شده است.
احساس نیاز به استفاده از استارلینک زمانی در ایران قوت گرفت که با آغاز اعتراضات ایران کاربران با موج جدیدی از فیلترینگ در کشور مواجهه شدند.
پس از اعلام معافیتهای تحریمی ایالات متحده برای استارلینک، دسترسی به خدمات اینترنت ماهوارهای این شرکت برای ساکنان ایران فراهم شد. ایلان ماسک، مدیر اسپیساکس سه ماه پس از آن اعلام کرد حدود ۱۰۰ ترمینال استارلینک در ایران فعال شده است.