مایکل مک کال
/

مک‌کال خواستار شفافیت دولت آمریکا درباره شبکه «نفوذ ایران» در مذاکرات هسته ای شد

مایکل مک‌کال، رئیس کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان آمریکا، روز چهارشنبه در بیانیه‌ای خواستار شفاف‌سازی درباره گزارش‌های منتشر شده از نفوذ یک شبکه از عوامل جمهوری اسلامی به محافل سیاسی غربی و دولت آمریکا شد و تاکید کرد «مردم آمریکا مستحق شفافیت درباره این ماجرا هستند».

خواندن این مطلب 11 دقیقه طول میکشد.

به گزارش فرانیوز، رئیس کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان آمریکا، روز چهارشنبه پنجم مهرماه با اشاره به گزارش وب‌سایت آمریکایی سمافور درباره «ارتباط افراد نزدیک» به رابرت مالی، نماینده پیشین آمریکا در امور ایران، با شبکه‌ای از کارشناسان وابسته به جمهوری اسلامی در جریان مذاکرات برجام، از دولت جو بایدن خواست در این زمینه «شفاف سازی» کند.

مایکل مک‌کال، نماینده جمهوری‌خواه، در بیانیه خود گزارش سمافور را «هشداردهنده» نامید و گفت: «نه تنها نماینده آمریکا در امور ایران پس از بازجویی مجوز امنیتی‌اش لغو شده است، اینک گزارش‌های تازه نیز این ادعا را مطرح می‌کنند که یکی از مقامات مسئول حمایت از تیم مذاکره کننده او با ایران، یکی از اعضای اصلی کمپین نفوذ ایران بوده است».

به گفته مک‌کال «بسیاری از دست‌اندرکاران کمپین نفوذ ایران روابط نزدیکی با رابرت مالی، فرستاده ویژه آمریکا در امور ایران، داشتند. مالی به دلیل سوء استفاده از اطلاعات طبقه‌بندی‌شده تحت بازجویی قرار دارد و در حال حاضر در مرخصی بدون حقوق از وزارت خارجه است».

رئیس کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان آمریکا در بیانیه خود به گزارش سمافور درباره آرین طباطبایی، کارشناس مسائل ایران و از مقام‌های پیشین وزارت خارجه آمریکا اشاره کرده است.

او افزود: «در فوریه ۲۰۲۱، مالی یکی از اعضای کمپین نفوذ ایران، به نام آرین طباطبایی، را استخدام کرد تا به او در مذاکراتش با ایران کمک کند. طباطبایی پس از ۱۵ ماه به وزارت دفاع نقل مکان کرد و اکنون در مقام ارشد وزارت دفاع کار می‌کند».

مک‌کال گفت، این گزارش‌ها نشان می‌دهد که دولت بایدن در قبال ایران سیاست ضعیفی دارد.

او افزود: «بین این نقض فاحش اعتماد توسط مقامات بایدن، معامله ۶ میلیارد‌دلاری گروگان‌گیری آنها که بزرگترین دولت حامی ترور را تقویت کرد و امتناع از اجرای تحریم‌ها، این دشمن خطرناک را جسورتر می کند».

مک کال در پایان گفت: «مردم آمریکا مستحق شفافیت درباره این ماجرا هستند».

وب‌سایت خبری سِمافور روز سه‌شنبه چهارم مهر، در گزارشی مدعی ارتباط آرین طباطبایی و دیگر افراد نزدیک به رابرت مالی، نمایندهٔ پیشین آمریکا در امور ایران، با «شبکه ابتکار کارشناسان ایران»، یک شبکه مرتبط با جمهوری اسلامی، در مذاکرات توافق هسته‌ای سال ۲۰۱۵ و در دوران دولت حسن روحانی شده بود.

روز گذشته یک سخنگوی وزارت دفاع آمریکا، پنتاگون، در واکنش به گزارش سِمافور گفت که آرین طباطبایی پیش از استخدام در وزارت دفاع مورد بررسی‌های امنیتی دقیق قرار گرفته است.

این سخنگوی پنتاگون گفت: «دکتر طباطبایی، به‌عنوان شرط استخدام در وزارت دفاع و به‌طور کامل و دقیق، مورد بررسی قرار گرفته و ما مفتخریم که او مشغول خدمت است».

متیو میلر، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، روز گذشته گفت که به نظر می‌رسد محتوای این گزارش به رویدادهایی می‌پردازد که تقریباً یک دهه پیش اتفاق افتاده و شامل افرادی است که بیشتر آن‌ها در حال حاضر برای دولت آمریکا کار نمی‌کنند.

آقای میلر روز سه‌شنبه در نشست خبری روزانه خود گفت: «من گزارش را خوانده‌ام و بر اساس برداشتم، بیشتر مربوط به اتفاقاتی است که یک دهه پیش روی داده‌اند و بیشتر این افراد برای دولت [آمریکا] کار نمی‌کنند».

متیو میلر اضافه کرد: «تنها مقام آمریکایی که در این گزارش از او نام برده شده، پیش از پیوستن به وزارت خارجه آمریکا بارها مطالبی در انتقاد از [حکومت] ایران نوشته است. و تحقیقات امنیتی کاملی از او قبل از پیوستن به وزارت خارجه آمریکا انجام شده بود».

علی واعظ، مدیر پروژه ایران در اندیشکده گروه بحران، که نام او در گزارش سمافور نیز مطرح شده، گفته است، بسیاری از اطلاعات ارائه‌شده در این گزارش «نادرست و غلط» است. آقای واعظ در پاسخ به گزارش سمافور نوشته که ایمیل‌ها و مکاتبات مقام‌های ایران در‌بارهٔ «شبکه ابتکار کارشناسان ایران»، «یک‌طرفه و تعریف از خود» است.

او اضافه کرد که مقام‌های ایران «یا نمی‌دانستند» یا این موضوع «فراتر از تشخیص» آن‌ها بود که بدانند طرح این شبکه با حمایت اندیشکده‌های اروپایی و یک دولت بزرگ اروپایی شکل گرفته و معمولاً نشست‌هایی برای بررسی سیاست‌گذاری‌ها تشکیل می‌دهد.

از زمان انتشار این گزارش، تعدادی زیادی از نمایندگان جمهوری خواه آمریکا نسبت به سیاست های دولت بایدن انتقاد کرده و خواستار شفاف سازی درباره این موضوع شده اند.