/

آغاز مجدد مذاکرات احیای برجام اینبار با ابتکار ژاپن

وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی، از «ابتکار عمل» ژاپن برای شروع دوباره مذاکرات هسته‌ای پس از چندین ماه توقف، خبر داد.

خواندن این مطلب 7 دقیقه طول میکشد.

به گزارش فرانیوز، حسین امیرعبداللهیان با اعلام این خبر گفت که تهران هرگونه پیشنهاد توکیو را که هم‌راستا با منافع ایران باشد، مثبت تلقی می‌کند.

خبرگزاری فارس، وابسته به سپاه پاسداران نیز بخش‌هایی از مصاحبه امیرعبداللهیان با خبرگزاری کیودو ژاپن را منتشر کرد.

این خبرگزاری به نقل از او نوشت: «ما از نقش سازنده ژاپن در احیای توافق هسته‌ای حمایت می‌کنیم.»

وزیر خارجه جمهوری اسلامی درباره جزئیات طرح پیشنهادی ژاپن توضیح بیشتری نداد.

بر اساس ادعای خبرگزاری فارس، او در جریان سفر ماه گذشته‌ به توکیو و دیدار با مقام‌های این کشور پیشنهاد دولت ژاپن در خصوص مذاکرات هسته‌ای را دریافت کرده است.

این اظهارات در حالی است که جمهوری اسلامی اخیرا مجوز فعالیت تعدادی از بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی را لغو کرده است.

این تصمیم در واکنش به بیانیه سه کشور اروپایی آلمان، فرانسه و بریتانیا در شورای حکام آژانس گرفته شد؛ این بیانیه از نحوه همکاری جمهوری اسلامی با آژانس انتقاد کرده و درباره پیامدهای آن هشدار داده بود.

توافق هسته‌ای ایران و قدرت‌های جهانی شامل چین، روسیه، بریتانیا، فرانسه، آلمان و ایالات‌ متحده آمریکا در سال ۲۰۱۵ با عنوان برجام امضا شد.

پس از خروج دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری وقت آمریکا، از این توافق در سال ۲۰۱۸، کشورهای اروپایی برای احیای توافق هسته‌ای تلاش‌هایی را آغاز کردند.

با روی کار آمدن دولت جو بایدن، ایالات‌ متحده آمریکا بار دیگر به مذاکرات احیای توافق پیوست اما به دنبال خواسته‌های فرابرجامی جمهوری اسلامی ایران، این مذاکرات متوقف شدند.

پس از شروع خیزش انقلابی مردم ایران نیز مقام‌های آمریکایی به‌تناوب اعلام کردند که برجام دیگر در دستور کار آنان نیست.

پس از توافق تهران و واشنگتن در موضوع مبادله زندانیان و آزادسازی دارایی‌های بلوکه‌شده ایران در کره‌ جنوبی با میانجی‌گری عمان و قطر زمزمه‌هایی مطرح شد مبنی بر اینکه این توافق زمینه‌ساز توافق‌های بعدی از جمله مسائل هسته‌ای است.

به‌رغم اینکه مقام‌های تهران مدعی‌اند پیام‌هایی از مقام‌های واشنگتن دریافت می‌کنند، شواهد موجود از تمایل مضاعف جمهوری اسلامی برای احیای توافق هسته‌ای حکایت دارد.

به ویژه در شرایطی که عربستان سعودی گام‌های آغازین برای عادی‌سازی روابط با اسرائیل را برداشته و تنش‌ میان کشورهای همجوار ایران از جمله جمهوری آذربایجان و ترکیه با ارمنستان نیز افزایش یافته است.

از سوی دیگر، چین و روسیه نیز اثبات کرده‌اند که قابل‌اعتماد نیستند و جمهوری اسلامی عملا نمی‌تواند به آن‌ها اتکا کند.