تحریم ایران
/

نامه ۳۱ سناتور آمریکایی به تروئیکای اروپایی؛ متحدانتان را به تحریم جمهوری اسلامی تشویق کنید

۳۱ سناتور از هر دو حزب کنگره ایالات متحده با ارسال نامه‌ای به سه کشور اروپایی عضو برجام، ضمن تقدیر از آنها برای تمدید تحریم‌های موشکی و پهپادی جمهوری اسلامی، از آنها خواستند که سایر متحدان خود را نیز «به انجام همین کار» تشویق کنند.

خواندن این مطلب 9 دقیقه طول میکشد.

به گزارش فرانیوز، در نامه این ۳۱ سناتور کنگره آمریکا ضمن اشاره به بند غروب برخی از تحریم‌های جمهوری اسلامی بر اساس توافق‌نامه برجام عنوان شده که «اجازه دادن به پایان این محدودیت‌ها، تهدیدی برای ثبات و امنیت در خاورمیانه و فراتر از آن است».

آنها یادآور شدند که تعلیق تحریم‌های موشکی جمهوری اسلامی «امکان تکثیر بیشتر تسلیحات پیشرفته را فراهم می‌کند، بازیگران بدخواه در خاورمیانه و اروپا را قدرتمند می‌کند و سیگنال اشتباهی را به رژیم ایران ارسال می‌کند، در حالی که این حکومت تمایلی برای تغییر سیاست‌های بی‌ثبات‌کننده خود در تعدادی از زمینه‌ها نشان نداده است».

سه کشور اروپایی بریتانیا، آلمان و فرانسه در ۲۴ شهریورماه با انتشار بیانیه‌ای مشترک عنوان کردند که «در واکنش مستقیم به عدم پایبندی شدید جمهوری اسلامی به تعهدات خود در چارچوب برنامه جامع اقدام مشترک (توافق هسته‌ای برجام) از سال ۲۰۱۹ تاکنون، قصد دارند، تحریم تسلیحاتی و موشکی علیه ایران را حفظ کنند».

این سناتورها در نامه خود تأکید کردند: «رژیم ایران به فعالیت‌های تهدیدآمیز خود در مورد برنامه هسته‌ای، حمایت از گروه‌های نیابتی و نقض حقوق بشر ادامه داده و در برخی موارد آنها را تشدید کرده است. ایران به غنی‌سازی اورانیوم تا درجه تسلیحاتی ادامه می‌دهد و در عین حال از همکاری کامل و شفاف با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی خودداری می‌کند. ایران به تکثیر موشک‌ها، راکت‌ها و پهپادها برای نیروهای نیابتی در سراسر خاورمیانه از جمله حزب‌الله، حماس و جهاد اسلامی فلسطین برای استفاده علیه اسرائیل نیز ادامه می‌دهد و همچنان به سرکوب وحشیانه حقوق شهروندان خود مشغول است و اخیراً کمتر از یک سال پس از مرگ مهسا امینی، بار دیگر گشت ارشاد به راه افتاده است».

در ادامه این نامه آمده:« انقضای این تحریم‌ها اثرات بدی برای اوکراینی‌هایی که در برابر تهاجم روسیه به کشورشان مقاومت می‌کنند، خواهد داشت. ایران در حال حاضر صدها پهپاد انتحاری از جمله شاهد-۱۳۱، شاهد-۱۳۶ و مهاجر-۶ در اختیار روسیه قرار داده است که برای هدف قرار دادن غیرنظامیان و نیروگاه‌های اوکراین و غلبه بر پدافند هوایی اوکراین استفاده شده است. به گفته آژانس اطلاعات دفاعی، ایران در حال حاضر در تولید پهپادهای دوربرد روسیه کمک می‌کند که انتظار می‌رود اوایل سال آینده تکمیل شود».

بر اساس برنامه جامع اقدام مشترک موسوم به «برجام» که در تیرماه سال ۱۳۹۴ امضا شد، قرار بود تحریم‌های موشکی علیه جمهوری اسلامی، در ۲۶ مهرماه امسال پایان یابد.

سناتورهای آمریکایی تأکید کردند: «بدون وجود قدرت یک قطعنامه الزام‌آور شورای امنیت سازمان ملل، هیچ چارچوب چندجانبه‌ای وجود ندارد که تحریم‌های بین‌المللی را علیه برنامه موشکی و پهپادی ایران الزامی کند».

آنها در انتهای نامه خود ضمن حمایت از حفظ‌کردن تحریم‌های جمهوری اسلامی توسط این سه کشور اروپایی از آنها خواستند که « سایر متحدان اروپایی و دیگر شرکای هم‌فکر خود را نیز تشویق کنند» که تحریم‌های جمهوری اسلامی را ادامه دهند.

بر اساس بند «غروب برجام»، برخی تحریم‌های جمهوری اسلامی در مهرماه سال ۱۴۰۲ به پایان می‌رسد. در این معاهده هسته‌ای ذکر شده که در اکتبر ۲۰۲۳ محدودیت‌های سازمان ملل در زمینه تحقیق و توسعه و تولید موشک‌های بالستیک ایران که قابلیت حمل کلاهک اتمی دارند برداشته می‌شود. همچنین سازمان ملل ممنوعیت واردات و صادرات فناوری مرتبط با صنایع موشکی نظیر موشک و پهپاد با برد ۳۰۰ کیلومتر (۱۸۶ مایل) یا بیشتر را برمی‌دارد و همچنین اتحادیه اروپا را ملزم می‌کند که تحریم‌های باقی‌مانده خود علیه برنامه هسته‌ای ایران را نیز بردارد.