به گزارش فرانیوز، این دو مقام ارشد ایالات متحده آمریکا روز گذشته در بیانیه های جداگانه با ابراز خرسندی از آزادسازی زندانیان آمریکایی، هشدار دادند تا شهروندانشان به ایران سفر نکنند.
جو بایدن در ابتدای بیانیه خود با ذکر اسامی سیامک نمازی، مراد طاهباز، و عماد شرقی، و دو شهروند دیگر که نخواستهاند نامشان افشا شود، گفت آنها «پس از تحمل سالها عذاب، بلاتکلیفی، و رنج» بهزودی به عزیزانشان ملحق میشوند.
آقای بایدن از شیخ تمیم بن حامد امیر قطر، و هیثم بن طارق سلطان عمان، به دلیل «کمک کردن به تسهیل این توافق طی ماهها دیپلماسی دشوار و اصولی آمریکایی» و همچنین کره جنوبی قدردانی کرده است.
رئیس جمهوری آمریکا در ادامه با اشاره به لزوم پاسخگویی جمهوری اسلامی درباره «کسانی که امروز بازنگشتند» به اسم باب لویسنون اشاره کرد و از تحریم محمود احمدینژاد و وزارت اطلاعات تحت «قانون لوینسون» به دلیل مشارکت آنها در این بازداشتها خبر داد و تصریح کرد همچنان به تحمیل هزینه به جمهوری اسلامی به دلیل «اقدامات تحریکآمیزشان» در منطقه ادامه خواهد داد.
جو بایدن با استقبال از بازگشت این شهروندان آمریکایی به کشور، گفت: «بار دیگر خطرات جدی سفر به ایران را به همه آمریکاییها یادآور میشوم. دارندگان گذرنامه آمریکا به آنجا سفر نکنند».
او با اشاره به هشدار مسافرتی وزارت امور خارجه آمریکا درباره خطر «آدمربایی و بازداشت و دستگیری خودسرانه شهروندان آمریکایی» در ایران گفت: «همه آمریکاییها باید به این سخنان توجه کنند و انتظار نداشته باشند که در صورت عدمتوجه [به این هشدار مسافرتی] آزادیشان میتواند تضمین شود».
رئیس جمهوری ایالات متحده در پایان با اشاره به بازگرداندن شهروندان آمریکایی از کشورهایی همچون روسیه، افغانستان، ونزوئلا، و برخی دیگر از کشورها گفت از همان روز اول بازگرداندن شهروندان آمریکایی به ناحق بازداشتشده از اولویتهای دولتش بوده است و به تلاش برای برای بازگرداندن همه آنها ادامه خواهد داد.
آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه آمریکا، نیز روز دوشنبه ۲۷ شهریور پس از آزادی پنج زندانی دوتابعیتی با انتشار بیانیهای از شهروندان آمریکایی خواست به هیچ دلیلی به ایران سفر نکنند و اگر در ایران هستند، فورا خاک آن را ترک کنند.
آقای بلینکن در ابتدای بیانیه گفت سیامک نمازی، عماد شرقی، مراد طاهباز، و دو شهروند دیگر آمریکایی که نمیخواهند هویتشان افشا شود، ایران را ترک کردند و در راه ایالات متحده و ملحق شدن به عزیزانشان هستند.
بلینکن افزود دو نفر از بستگان آنها نیز که آمریکایی هستند و تا امروز اجازه خروج از ایران را نداشتند، با آنها همراهی میکنند.
به گفته او، «تعدادی از این افراد، به عنوان بخشی از رویه ظالمانه بازداشت غیرقانونی از سوی رژیم ایران، سالها را در زندان سپری کردهاند، اما امروز همگی در حال بازگشت به خانه نزد عزیزان خود هستند».
بلینکن با اشاره به اولویت بودن آزادی شهروندان آمریکایی زندانی در خارج گفت تحت رهبری جو بایدن تاکنون بیش از ۳۰ شهروند آمریکایی به ناحق بازداشتشده به آمریکا بازگردانده شدهاند.
او در ادامه از امیر قطر شیخ تمیم بن حامد آل ثانی و مقامات این کشور به دلیل نقششان در آزادسازی این افراد و ایجاد «کانالی بشردوستانه در قطر برای خرید کالاهایی همچون غذا، دارو، تجهیزات پزشکی، و محصولات کشاورزی از سوی ایران» قدردانی کرد.
بلینکن همچنین از سوئیس، کره جنوبی، سلطنت عمان، و بریتانیا قدردانی کرده است.
وزیر امور خارجه آمریکا در ادامه به سپریشدن ۱۶ سال از ربودن باب لوینسون اشاره کرد و از جمهوری اسلامی خواست «شرح کاملی از آن چه بر باب لوینسون گذشت» ارائه کند.
به گفته او، ایالات متحده از «قانون لوینسون» و دیگر ابزارها برای ترویج «پاسخگوکردن» جمهوری اسلامی ایران و دیگر رژیمهایی که از رویه بیرحمانه بازداشت بهناحق استفاده میکنند، بهره خواهد گرفت.
آنتونی بلینکن با اشاره به هشدار مسافرتی وزارت امور خارجه آمریکا، به شهروندان کشورش هشدار داده است: «به ایران سفر نکنید.»
به گفته او، بهرغم آزادی این گروه از شهروندان آمریکایی، به هیچ وجه نمیتوان نتیجهای مشابه را برای دیگر آمریکاییهایی که بدون توجه به هشدارها به ایران سفر میکنند، تضمین کرد.
او در پایان با تکرار هشدار خود گفت: «شهروندان آمریکایی نباید به هیچ دلیلی به ایران سفر کنند، و از هر شهروند آمریکایی در ایران میخواهم فورا [ایران را] ترک کند.»
پنج شهروند آمریکایی ایرانیتبار از ۱۹ مرداد و در پی اعلام توافقی بین آمریکا و جمهوری اسلامی از زندان به مکانی خارج از زندان منتقل شده بودند.
این توافق همچنین شامل انتقال شش میلیارد دلار از پولهای مسدودشده ایران در کره جنوبی به قطر و آزادی پنج ایرانی که در آمریکا «محکوم یا متهم» شده بودند است.
به گفته سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی دو نفر از این ایرانیان «براساس علاقه و خواست خودشان به ایران بازمیگردند، یک نفر به خانواده خود در کشور ثالث ملحق میشود و دو شهروند دیگر تمایل دارند که در آمریکا بمانند.»
مقامات جمهوری اسلامی پیش از این تبادل زندانیان بین آمریکا و ایران را موضوعی «انساندوستانه» نامیدند و تبادل زندانی در ازای دریافت پولهای بلوکه شده را منکر شده بودند.