بنیاد نوبل جایزه نوبل
//

با صدور بیانیه ای اعلام شد؛ بنیاد نوبل رسما دعوت از نمایندگان جمهوری اسلامی، روسیه و بلاروس را پس گرفت

بنیاد نوبل با عقب‌نشینی از تصمیم خود برای دعوت سفرای جمهوری اسلامی، روسیه و بلاروس به مراسم اهدای جایزه این بنیاد اعلام کرد که آنان مانند سال گذشته به این مراسم دعوت نخواهند شد.

خواندن این مطلب 7 دقیقه طول میکشد.

به گزارش فرانیوز، بنیاد نوبل دو روز پیش اعلام کرده بود که جمهوری اسلامی، روسیه و بلاروس پس از یک سال وقفه دوباره به مراسم اهدای جوایز نوبل در استکهلم، پایتخت سوئد دعوت شدند اما این اقدام بلافاصله با انتقادهای فراوانی روبرو شد.

در پی این واکنش‌ها، بنیاد نوبل امروز در بیانیه‌ای گفته: «مهم و درست است که تا حد ممکن با ارزش‌ها و پیام‌های جایزه نوبل ارتباط برقرار کنیم. اما واکنش‌های شدید، کاملاً بر این پیام سایه انداخته است».

در بیانیه بنیاد همچنین آمده: «بنابراین تصمیم گرفته‌ایم که استثنای سال گذشته را بار دیگر تکرار کنیم یعنی از دعوت سفیران روسیه، بلاروس و ایران به مراسم اهدای جایزه نوبل در استکهلم خودداری می‌کنیم».

در واکنش به دعوت نمایندگان جمهوری اسلامی، روسیه و بلاروس برای مراسم نوبل، رهبران سه حزب اصلی سوئد گفته بودند که این مراسم را تحریم می‌کنند و اولف کریستوسن، نخست‌وزیر سوئد هم این تصمیم بنیاد نوبل را شگفت‌آور خوانده بود.

اما مدیر اجرایی بنیاد نوبل در دفاع از تصمیم این بنیاد عنوان کرده بود که به دنبال آن است که حتی کسانی که «در ارزش‌ها» با هم «متفاوت هستند»، در این ضیافت، شرکت کنند و این مراسم «حتی آن‌هایی را که به ارزش‌های جوایز نوبل پایبند نیستند را در بربگیرد».

کارین کارلسبرو، نماینده لیبرال سوئد در پارلمان اروپا نیز بنیاد نوبل را به ایجاد یک «بدعت خطرناک» با «چراغ سبز به دعوت از روسیه در حالی که موشک‌های روسی بر سر مردم اوکراین می‌بارد و کودکان را می‌کشند» متهم کرد.

او در گفت‌وگو با رادیو دولتی سوئد، کشور‌های روسیه، بلاروس و جمهوری اسلامی را «دولت‌های سرکش» خواند که «شهروندان خود را سرکوب می‌کنند، و بر مردم خود و کشورهای همسایه، جنگ و ترور به راه می‌اندازند».

پیش از انتشار این بیانیه بنیاد نوبل، علیرضا آخوندی نماینده ایرانی تبار پارلمان سوئد از تصمیم این بنیاد برای پس گرفتن دعوت از سه کشور ذکر شده خبر داده بود.

بنیاد نوبل سال گذشته و در واکنش به سرکوب اعتراض‌ها در ایران دعوت از سفیر جمهوری اسلامی برای شرکت در مراسم اهدای جایزه نوبل را پس گرفته بود.

همچنین بنیاد نوبل سال گذشته اعلام کرده بود که سفیران روسیه و بلاروس «به دلیل تهاجم نظامی روسیه به اوکراین» به مراسم اهدای جوایز نوبل دعوت نخواهند شد. بلاروس متحد اصلی روسیه است و الکساندر لوکاشنکو، رئیس جمهوری این کشور از روسیه در جنگ اوکراین حمایت می‌کند.

جوایز نوبل هر سال در شش رشته اعطا می‌شود که مراسم اعطای پنج جایزه در استکهلم برگزار می‌شود، اما جایزه صلح نوبل در اسلو نروژ اعطا می‌شود.