به گزارش فرانیوز، وزیر اطلاعات جمهوری اسلامی روز یکشنبه ۲۹ مرداد در بیست و چهارمین مجمع عالی فرماندهان و مسئولین سپاه پاسداران گفت: «امروز قدرت دستگاههای اطلاعاتی کشور به نحوی است که جاسوسهایی از فرانسه، سوئد، انگلیس و کشورهای متعدد دیگری را در اختیار دارند و حتی بعضی از آنها علیرغم فشارهایی که آوردند به اعدام محکوم شدند و حکم در مورد آنها اجرا شد.»
وزیر اطلاعات جمهوری اسلامی از ذکر جزئیات در این باره خودداری کرد.
مقامات کشورهای غربی معتقدند رژیم ایران با گروگانگیری شهروندان دوتابعیتی و اتباع دیگر کشورها به دنبال امتیازگیری در عرصه بین الملل است و این رویه در سالهای اخیر شدت بیشتری گرفته است.
در هفته های اخیر گزارش ها حکایت از تفاهم آمریکا و ایران بر سر آزادسازی شهروندان ایرانی آمریکایی است که سالها پیش به جرم همکاری با دولت متخاصم بدون ارائه مدارک بازداشت شده اند. آزادسازی ۶ میلیارد دلار از دارایی های مسدود شده ایران در کره جنوبی شرط آزادی زندانیان عنوان شده است.
دی ماه سال گذشته علیرضا اکبری شهروند ایرانی بریتانیایی از مقامات ارشد وزارت دفاع در دوران وزارت علی شمخانی به جرم جاسوسی اعدام شد.
ناهید تقوی، شهروند آلمانی ایرانیتبار و جمشید شارمهد، یک ایرانیآلمانی، دیگر شهروندان محبوس در زندانی های ایران هستند. آقای شارمهد به اعدام محکوم شده است و حکم او در دیوان عالی کشور نیز تایید شده است.
احمدرضا جلالی، پزشک و استاد دانشگاه ایرانی-سوئدی، دیگر شهروند اروپایی است که در آوریل ۲۰۱۶ حین سفر به ایران بازداشت و در سال ۲۰۱۷ با اتهام “جاسوسی برای سازمان موساد اسرائیل” به اعدام محکوم شد. اعدام او تا امروز به تعویق افتاده است.
جمهوری اسلامی در راستای سیاست گروگانگیری و مبادله زندانیان با هدف پیشبرد مقاصد خود ، چندی قبل و در آخر ماه می اسدلله اسدی دیپلمات ایرانی زندانی که در دادگاهی در بلژیک محکوم شده بود را با اولیویه واندهکاستیل، امدادگر بلژیکی محبوس در ایران، مبادله کرد.
پس از آن سه شهروند اروپایی دیگر در ازای اسدالله اسدی و بهعنوان بخشی از مبادله زندانیان آزاد شدند.
گروههای حقوق بشری با تایید اینکه اکنون دستکم چهارده شهروند غربی در زندانهای ایران محبوس هستند، آنها را افرادی بیگناه میدانند که در راستای “سیاست گروگانگیری جمهوری اسلامی برای امتیازگیری از دولتهای خارجی” همچنان در بند ماندهاند.