تحت شرایط بحران کمبود دارو در ایران؛ تامین ۴۰۰ تن دارو و تجهیزات برای پیاده‌روی اربعین

در شرایطی که بحران کمبود و گرانی دارو سراسر کشور را فراگرفته است، رییس جمعیت هلال‌احمر اذعان کرد: حدود ۴۰۰ تن دارو و تجهیزات در موسم اربعین استفاده می‌شود که بخشی را از داخل کشور می‌بریم و آنچه که نتوان از داخل تهیه کرد، از منابع دیگر تامین کرده و به عراق می‌بریم.

خواندن این مطلب 7 دقیقه طول میکشد.

به گزارش فرانیوز، پیرحسین کولیوند، تاکید کرد: نمی‌گذاریم زائران اربعین با کمبود دارو مواجه شوند.

این در حالی است که گزارش‌ها حاکی از تشدید بحران دارو و کمبود بیش از ۲۰۰ قلم دارو داخل کشور است به طوری که بیماران خاص برای تامین داروی مورد نیاز خود مجبور به واردات شخصی از ترکیه، عراق، پاکستان و آذربایجان شده‌اند.

سلمان اسحاقی، سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در این رابطه گفت: کمیسیون به‌دفعات موضوع بحران دارویی را به دولت گوشزد کرده، اما توجه چندانی به این موضوع نشده و نتیجه این بی‌توجهی کمبود بیش از ۲۰۰ قلم دارو در کشور است و تداوم این بی‌توجهی‌ها هم افزایش مرگ‌و‌میر‌ها را در پی خواهد داشت.

بیماران برای برخی داروهای مهم از جمله برای بیماری سرطان که ماهانه استفاده می‌شوند، هر بار باید به وزارت بهداشت مراجعه و مجوز خرید دارو را دریافت کنند.

در این شرایط، بیماران دو راه برای دریافت دارو دارند. اولین راه اعتماد به دلالان و دریافت دارو از مکان‌هایی مانند ناصرخسرو است، که خطر جانی استفاده از این داروها برای بیماران بسیار بالا است.

روش دیگر بیماران خاص برای دریافت داروهایشان واردات از کشورهای همسایه است.
برخی بیماران مجبور می‌شوند به کشورهای همسایه سفر کنند تا دارو بخرند و با خود به ایران بیاورند.

ترکیه، آذربایجان، عراق و پاکستان کشورهای مقصد خرید داروی بیماری‌های خاص است.

با همه این‌ها، دولت کماکان در تامین نیاز دارویی کشور عقیم مانده است و تامین دارو با قیمت‌ بالا باعث شده است که برخی بیماران از ادامه روند درمان منصرف شوند و به استقبال مرگ خاموش بروند.

در زمستان سال قبل، کارشناسان بخش دارو و درمان و فعالان مدنی در مورد کمبود و گرانی دارو در سال ۱۴۰۲ هشدار دادند؛ و البته، از اعتبار ۶۴ هزار میلیارد تومانی یارانه طرح «دارویار» در بودجه ۱۴۰۲ نیز به‌روشنی مشخص بود که حتی در صورت تخصیص کامل این اعتبار یارانه‌ای، باز هم مشکلات دارویی کشور با شدت بیشتر ادامه خواهد داشت، هم دارو گران خواهد شد و هم به تبع آن، «پرداخت از جیب مردم» افزایش می‌یابد.

حسینعلی شهریاری، نماینده مجلس، نیز در نشست علنی یکشنبه ۱۵ مرداد در مجلس شورای اسلامی، درباره مشکلات دارویی شهروندان گفت: «کمبود قابل‌توجه دارو را شاهد هستیم که سازمان برنامه و بودجه منابع مالی را به‌موقع تامین نمی‌کنند، بانک مرکزی و گمرک مشکلاتی به وجود می‌آورند. باید دعا کنیم که فرزندان مسئولان بیمار شوند تا به دارو احتیاج پیدا کنند و فکر جدی برای رفع مشکلات دارویی مردم داشته باشند.»

هفته گذشته محمد عبده‌زاده، رئیس هیئت‌مدیره سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران، در نامه‌ای خطاب به بهرام عین‌اللهی، وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، با تاکید بر موضوع «ضرورت بازنگری فوری در سیاست‌های دارویی»، در مورد احتمال بروز بحران جدی در حوزه دارویی کشور هشدار داد.