یک اقتصاددان: ۳۰ میلیون ایرانی در فقر مطلق به سر می‌برند؛ بیش از نیم میلیون دانش‌آموز ترک تحصیل کردند

یک استاد دانشگاه در گفتگو با رسانه‌های داخلی عنوان کرده که در حال حاضر ۳۰ میلیون ایرانی در فقر مطلق به سر می‌برند. این در حالی است که روز گذشته نیز گزارشی درباره ترک تحصیل بیش از نیم میلیون دانش‌آموز عمدتا به دلیل فقر منتشر شده است.

خواندن این مطلب 7 دقیقه طول میکشد.

به گزارش فرانیوز به نقل از تجارت نیوز، مرتضی افقه، استاد دانشگاه می‌گوید که در حال حاضر ۳۰ میلیون ایرانی در فقر مطلق به سر می‌برند.

آمار و ارقام متفاوتی از وضعیت فقر در ایران ارائه می‌شود، هرچند هیچ مرجع رسمی اقدام به انتشار جزئیات این شاخص در اقتصاد ایران نمی‌کند.

به همین دلیل نرخ فقر و جمعیت زیر خط فقر، گاهی از زبان یک اقتصاددان شنیده می‌شود و گاهی از زبان یک نماینده مجلس.

در همین باره، اخیرا محسن پیرهادی، نایب رئیس کمیسون تلفیق برنامه هفتم در مجلس گفته که جمعیت زیر خط فقر مطلق در ایران به مرز ۲۸ میلیون نفر رسیده است.

فرشاد مومنی- اقتصاددان- نیز طی اظهاراتی عنوان کرده که از هر سه ایرانی، یک نفر در فقر مطلق به سر می‌برد.

با اینحال، اظهارات مقامات اقتصادی متفاوت از گفته‌های کارشناسان است. سال قبل بود که وزیر کار منکر وجود فقر مطلق در ایران شد، هرچند امسال صولت مرتضوی گفته که بخش زیادی از این پدیده ریشه‌کن شده که به معنای پذیرش آن حداقل در حد کلام است.

در راستای این سخنان، ابراهیم رئیسی نیز از برنامه دولت خود برای کاهش فقر با تدوین «سند کاهش فقر» خبر داده است.

از سویی دیگر، مرکز آمار جمهوری اسلامی اعلام کرد که دست کم «۵۵۶ هزار نوجوان» ایرانی قبل از ورود به مقطع دبیرستان، به دلایلی که اصلی‌ترین آن، «فقر و محرومیت» است، مجبور به «ترک تحصیل» می‌شوند.

به نوشته وب سایت دیده بان ایران، به استناد «گزارش وضعیت اجتماعی و فرهنگی ایران بهار۱۴۰۲» منتشر شده توسط مرکز آمار ایران، در سال تحصیلی ۱۴۰۲-۱۴۰۱، بیش از ۵۵۶ هزار کودک در سن «۱۵ تا ۱۷ سال» از تحصیل بازماندند.

در این میان، ۲۹۵ هزار تن، پسر و ۲۶۱ هزار تن، دختر هستند.

بر اساس این گزارش، «نرخ ترک تحصیل» دوره ابتدایی در سال تحصیلی ۹۵ – ۹۶، عدد «۰.۹۹ درصد» بوده اما پس از پنج سال، در سال تحصیلی ۱۴۰۱ – ۱۴۰۲ به عدد «۱.۲درصد» رسیده و در دوره متوسطه اول نیز «۴.۱۱ درصد» بوده که به مرور به «۵.۴۷ درصد» رسیده که سیری صعودی را ثبت نشان می‌دهد.

جدیدترین گزارش مرکز آمار ایران، تاکید دارد که به دلیل گسترش فقر و کاهش بیشتر دسترسی کودکان به منابع و امکانات اموزشی در دوران همه‌گیری ویروس کرونا، محرومیت از تحصیل کودکان ایرانی نیز شدت بیشتری یافته است.

انجمن صنفی معلمان استان فارس نیز روز اول مهر در پیامی با عنوان «مهرماه و جاماندگان از مهر»، نوشته بود: بازگشایی مدارس را در حالی آغاز می‌کنیم که «چندین هزار کودک به دلایل‌مختلف از تحصیل بازمانده‌اند و کودکان کار به عنوان «قربانیان کوچک فقر»، از جمله آثار این بازماندگان از تحصیل هستند.

از مطالبات معلمان و فعالان صنفی معلمان در سالیان اخیر، رایگان بودن آموزش و پایان سیاست پولی سازی مدارس بوده است.