/

پرونده سرنگونی«عامدانه» هواپیمای اوکراینی به دادگاه لاهه می رود

دولت کانادا، سوئد، اوکراین و بریتانیا که گروه بین‌المللی هماهنگی را برای پیگیری پرونده هواپیمای ۷۵۲ تشکیل داده‌اند، روز پنجشنبه با انتشار بیانیه‌ای اعلام کرده‌اند که مهلت شش ماهه این گروه برای پاسخگو کردن جمهوری اسلامی درباره سرنگونی هواپیمای ۷۵۲ به پایان رسیده و این چهار کشور، پرونده کشتار اتباعشان در حادثه شلیک دو موشک سپاه به هواپیمای ۷۵۲ را در دادگاه بین‌المللی کیفری پیگیری خواهند کرد.

خواندن این مطلب 6 دقیقه طول میکشد.

به گزارش فرانیوز، وزیر خارجه کانادا با انتشار توییتی گفته است که «وقت تمام شد. براساس قولی که به خانواده‌های قربانیان داده بودیم، (پرونده) ایران را به دادگاه بین‌المللی کیفری می‌بریم. ما به دنبال شفافیت، پاسخگویی و عدالتی هستیم که خانواده‌ها شایسته‌اش هستند. مصونیت از مجازات یک گزینه نیست.»

گروه بین‌المللی هماهنگی در بیانیه تازه خود با اشاره به تلاش جمعی این کشورها برای پاسخگو کردن جمهوری اسلامی ایران افزوده است که هیچ توافقی بین ایران و چهار کشور بر اساس ماده ۱۴ کنوانسیون منع اقدامات غیرقانونی علیه ایمنی هوانوردی غیرنظامی تاکنون انجام نشده است.

انجمن خانواده‎های پرواز ۷۵۲ نیز در واکنش به بیانیه چهار کشور در توییتی اعلام کرده‌اند که «ثبت شکایت در دیوان بین‌المللی دادگستری دستاورد بزرگی‌ خواهد بود، ولی همچنان راه درازی مانده است و ما تا رسیدن به عدالت و دستیابی به حقیقت به مبارزه ادامه می‌دهیم.»

روز چهارشنبه دادگاه بین‌المللی کیفری اعلام کرد که جمهوری اسلامی ایران از دولت کانادا به اتهام نقض مصونیت دولتی و اضافه کردن نام ایران در لیست کشورهای حامی تروریسم شکایت کرده است.

در بخشی از این شکایت‌نامه، جمهوری اسلامی گفته است که دولت کانادا نباید به دادگاه‌هایش اجازه دهد تا احکام خارجی در پرونده‌های تروریسم مرتبط با ایران را به رسمیت بشناسد و حق تصرف اموال ایران را برای اجرای چنین حکم‌هایی ندارد.

اشاره جمهوری اسلامی به حکم دو سال پیش دادگاهی در کانادا است که اقدام جمهوری اسلامی ایران در پرتاب دو موشک سپاه پاسداران به هواپیمای اوکراینی را عمل تروریستی نامیده بود.

در ماه می ۲۰۲۱، دادگاه انتاریو بر اساس شکایتی که در بهمن ماه سال ۹۸ از سوی مهرزاد زارعی، شاهین مقدم و علی گرجی، از خانواده‌های قربانیان، اقامه شده بود حکمی را صادر کرد که سرنگونی هواپیمای اوکراینی با موشک‌های سپاه را اقدامی عامدانه و تروریستی قلمداد کرد.

این دادگاه علی خامنه‌ای و چند نفر از سران ارشد جمهوری اسلامی، از جمله علی شمخانی، حسین سلامی، محمد باقری و امیرعلی حاجی زاده را به عنوان عاملان اصلی این حمله محکوم کرد.

دادگاه عالی انتاریو همچنین طی حکمی که در دی ماه گذشته صادر شد رای به پرداخت ۱۰۷ میلیون دلار غرامت، به‌علاوه سود، به خانواده شش تن از کشته‌شدگان هواپیمای مسافربری اوکراینی داد.