اعدام در جمهوری اسلامی
/

هرانا: در دی ماه امسال هر روز سه نفر به دار آویخته شدند

سایت هرانا در تازه‌ترین گزارش ماهانه خود درباره وضعیت نقض حقوق بشر در ایران نوشت در دی‌ماه دستکم ۹۰ نفر اعدام شدند و ایران به تناسب سرانه جمعیت، رتبه نخست اعدام شهروندان خود در دنیا را دارد. طبق این آمار، جمهوری اسلامی در دی‌ماه به طور میانگین هر روز سه نفر را اعدام کرده است.

خواندن این مطلب 7 دقیقه طول میکشد.

به گزارش فرانیوز، هرانا ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، در این گزارش که روز یکشنبه اول بهمن‌ماه منتشر شده، با استناد به شمار زندانیان اعدام شده در دی‌ماه نوشته که این وضعیت همچنان بازگو کننده نقض حق حیات در دستگاه قضایی جمهوری اسلامی ایران است.

در این گزارش از اجرای حکم اعدام وفا هناره، آران عمری، رحمان پرهازو و نسیم نمازی در زندان ارومیه، به عنوان یکی از مهم‌ترین رویدادهای این ماه، در رسته اعدام نام برده است.

این چهار زندانی روز جمعه ۸ دی‌ماه به اتهام «محاربه و افساد فی‌‌الارض از طریق جاسوسی برای اسرائیل» اعدام شدند.

به نوشته هرانا بیش از ۷۵ درصد اعدام های صورت گرفته در ایران از سوی دولت یا نهاد قضایی اطلاع رسانی نمی‌شوند که نهادهای حقوق بشری اصطلاحا آن را اعدام مخفیانه می‌خوانند.

در گزارش هرانا به محکومیت‌های متعدد، احضارها، نقض گسترده حقوق زندانیان، زنان و کودکان، نقض پایدار آزادی بیان و تجمعات کارگران به‌خصوص در زمینه معوقات مزدی، اشاره شده است.

بر اساس آماربرداری سالانه هرانا، در سال ۲۰۲۳ دست کم ۷۹۱ شهروند از جمله ۲۵ زن و ۲ کودک-مجرم اعدام شدند که در مقایسه با مدت مشابه در سال پیش از آن، بیش از ۳۳ درصد افزایش داشته است.

از میان اعدام شدگان، اعدام ۷ نفر در ملاء عام صورت گرفته است.

در این بازه زمانی ۱۶۳ تن دیگر به اعدام محکوم شدند. از این میزان ۵ نفر به اعدام در ملا عام محکوم شدند.

بر اساس گزارش عفو بین‌الملل، از یک ژانویه ۲۰۱۲ تا ۳۱ ژوییه ۲۰۲۳ بیش از پنج هزار نفر شامل دست‌کم ۵۷ کودک در ایران به دار آویخته شده‌اند.

ابرام پیلی، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران، اواخر دی‌ماه امسال با اشاره به اعدام‌ها در ایران در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «ظلم و ستم حکومت ایران در سال ۲۰۲۳ با اعدام نزدیک به ۸۰۰ شهروند خود که بسیاری از آنها در پی محاکمه‌های ناعادلانه و بازداشت های خودسرانه انجام شده به سطح جدیدی رسید.»

پیش از آن، آنتونیو گوترش، دبیر‌کل سازمان ملل متحد، در گزارش ماه آبان خود به مجمع عمومی این سازمان درباره نقض حقوق بشر در ایران، نسبت به سرعت و میزان رشد نگران‌ کننده اجرای احکام اعدام هشدار داد.

روز شنبه ۳۰ دی ماه ایرانیان ساکن ۴۳ شهر در ۱۵ کشور جهان در ادامه کارزار جهانی «نه به اعدام»، در حمایت از محکومان به اعدام در ایران و اعتراض به احکام صادره، تجمع برگزار کردند.

شرکت‌کنندگان در این تجمع‌ها با نمایش عکس‌های افراد زیر حکم اعدام در یک دست و طناب دار در دست دیگر، اعتراض خود را به احکام این زندانیان نشان دادند.

در این کارزار جهانی که از ۲۳تا ۳۰دی‌ماه آغاز شد، بیش از ۱۰۰گروه و حزب سیاسی و بیش از ۸۰۰کنشگر ایرانی و غیر ایرانی علاوه بر برگزاری تجمع‌ها، در ارتباط با اعدام‌ها در ایران با مقام‌های این کشورها دیدار کردند.