/

مشاور امنیت ملی عراق به اربیل سفر کرد؛ اجرای توافق درباره احزاب کرد ایرانی بررسی خواهد شد

مشاور امنیت ملی عراق یک روز پیش از ضرب‌الاجل تعیین شده از سوی جمهوری اسلامی برای تخلیه مقرهای احزاب کُرد ایرانی در اقلیم کُردستان عراق و همزمان با ادامه تهدیدهای مقامات ایران در این باره وارد اربیل شد.

خواندن این مطلب 11 دقیقه طول میکشد.

به گزارش فرانیوز به نقل از رسانه ایران اینترنشنال، قاسم الاعرجی، مشاور امنیت ملی عراق، روز دوشنبه ۲۷ شهریور به همراه یک هیات امنیتی نظامی بلندپایه برای بررسی توافق امنیتی تهران بغداد وارد اربیل، مرکز اقلیم کردستان عراق شده است.

مقامات جمهوری اسلامی پیشتر بارها تهدید کرده بودند که در صورت عدم «خلع سلاح» و انتقال نیروهای احزاب کرد ایرانی از نزدیکی مرزهای ایران در اقلیم کردستان عراق خود دست به اقدام خواهد زد.

از سویی دیگر، ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی، درباره توافق با عراق برای تخلیه مقرهای احزاب کُرد ایرانی در اقلیم کردستان گفت: موعد اجرای این توافق فردا به اتمام می‌رسد و ما بعد از پایان موعد، روند اجرای این توافق را بررسی می‌کنیم تا اطمینان حاصل کنیم که عراق به تعهدات خود در این زمینه کامل عمل کرده است.

تهران و بغداد در ۲۸ اسفند ۱۴۰۱ در مراسمی با حضور محمد شیاع السودانی، نخست‌وزیر عراق، توافقنامه‌ای با ضرب‌الاجل شش ماهه در بغداد امضا کردند که در صورت محقق تحقق مفادش، ایران تهدید کرده «راسا» به مقابله با احزاب کرد می‌پردازد.

در روزهای گذشته و با نزدیک شدن به مهلت مقرر شده در این توافقنامه یعنی ۲۸ شهریور ، شماری از مقام‌های جمهوری اسلامی بغداد را تهدید به مداخله و حمله نظامی به مقر این احزاب در خاک عراق کردند.

فواد حسین، وزیر امور خارجه عراق روز ۲۲ شهریور به تهران سفر کرد و در دیدار با همتای ایرانی خود و در جریان نشست خبری مشترک، گفت احزاب کُرد مستقر در اقلیم کردستان به «اردوگاه» پناهندگانی منتقل می‌شوند که زیر نظر سازمان ملل است.

با گذشت چهار روز از این دیدار، شبکه العربیه از تکمیل انتقال گروه‌های کُرد مخالف جمهوری اسلامی از نواحی نزدیک به مرز ایران در اقلیم کردستان عراق خبر داد.

محمدرضا آشتیانی نیز روز شنبه ۲۶ شهریور به روزنامه «ایران» ارگان دولت جمهوری اسلامی گفت که تهران هیچ برنامه‌ای برای «تمدید» زمان مقرر در این توافق ندارد و «در موقع خود، براساس توافقی که کردیم اقدام خواهیم کرد.»

وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح همچنین یادآور شد: «وضعیت اجرای توافق با عراق را در دقیقه ۹۰ ارزیابی کرده و بر اساس آن تصمیم‌گیری‌ می‌کنیم.»

پیش از او، حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه و ناصر کنعانی، سخنگوی این وزارتخانه در سخنانی جداگانه اولتیماتوم خود به عراق را یادآوری کرده بودند

در واکنش به بالا گرفتن این تهدیدها، وزیر امور خارجه عراق هفته گذشته به تهران سفر کرد و گفت دولتش «متعهد به خلع سلاح» احزاب کُرد و اجرای توافق امنیتی با جمهوری اسلامی است.

فواد حسین در عین‌حال تاکید کرده بود که برای حل مسایل بین دو کشور، نباید از «ادبیات تهدید بمباران و حمله نظامی» استفاده شود. او افزود: «ما نیازمند تضمین ایران هستیم که [دیگر] از زبان و ادبیات حمله و خشونت استفاده نکند.»

نگرانی طرف عراقی از تهدید جمهوری اسلامی در حالی‌ بود که صبح روز چهارشنبه و هم‌زمان با سفر فواد حسین به تهران، خبرگزاری تسنیم وابسته به سپاه پاسداران خبر داد نیروی زمینی سپاه در حال انتقال تجهیزات زرهی، پهپادی و موشکی به مرزهای شمال‌غرب ایران است.

تهدید جمهوری اسلامی به تهاجم مستقیم به خاک عراق در شرایطی است که سال گذشته، سپاه پاسداران چندین بار پایگاه گروه‌های کُرد ایرانی در اقلیم کردستان را هدف حملات موشکی و پهپادی خود قرار داد.

حملات موشکی سپاه پاسداران به مواضع احزاب کُرد مستقر در اقلیم کردستان پس از آغاز خیزش انقلابی شدت گرفت چرا که جمهوری اسلامی بارها احزاب کُرد مستقر در عراق را به نقش‌آفرینی در اعتراضات سراسری در ایران پس از قتل حکومتی مهسا ژینا امینی متهم کرده است.

در نتیجه حملات سال گذشته سپاه به خاک عراق که شامل حمله به یک مدرسه نیز شد، ده‌ها غیرنظامی از جمله زنان و کودکان کشته و زخمی شدند.

حکومت اقلیم کردستان عراق مهر ماه سال گذشته تکرار حمله‌های موشکی سپاه را به خاک خود، «تجاوز» خواند و آن را محکوم کرد.
در بیانیه حکومت اقلیم کردستان آمده بود موشک‌باران مواضع احزاب کُرد ایرانی تحت هر بهانه و دلیلی غیر‌قابل قبول و به انحراف کشاندن حوادث جاری در ایران است.

جامعه بین‌المللی به ویژه کشورهای غربی نیز بارها حملات سپاه پاسداران به خاک اقلیم کردستان عراق را محکوم کرده‌اند.