به گزارش فرانیوز، از زمان اعلام ساخت بدنه بتنی سد چمشمیر در سال ۹۱، کارشناسان زیستمحیطی، درباره قرار گرفتن سد چشمیر بر بستر نمکی هشدار داده بودند.
علاوه بر کارشناسان و فعالان محیط زیست، باستانشناسان نیز نسبت به خطرات بهرهبرداری از این سد در بروز فاجعهای دیگر برای تاریخ و نابودی ۱۴۳ محوطه باستانی از دوران ایلامی تا سلجوقیان ابراز نگرانی کردند.
جهانشیر محمدزاده هابیلی استاد دانشگاه شیراز و از گروه علوم و مهندسی آب اسفند سال گذشته با انتشار ویدئویی دراین باره گفت: آبگیری سد چمشیر برای رودخانه زهره فاجعه آفرید.
او گفت: پایشی را روی رودخانه زهره انجام دادیم، متوجه شدیم که آبگیری سد چمشیر ایسی آب را به ۲۷۰۰ برساند که این سبب شوری بیشتر آب رودخانه زهره میشود.
به گفته کارشناسان نمکزار شدن هزاران هکتار زمین کشاورزی در پایین دست سد و مهاجرت اهالی منطقه از مهمترین تبعات آبگیری این سد خواهد بود.
محمد درویش فعال محیط زیست از جمله کسانی بود که بارها درباره آثار مخرب این سد هشدار داد. به گفته کارشناسان مخالف آبگیری سدچمشیر، شواهدی انکارناپذیر وجود دارد که نشان میدهد رودخانه زهره به دلیل عبور از سازند تبخیری گچی – نمکی گچساران و سازند مارنی میشان شور شده و در محدوه مخزن سد چمشیر با ۲۰۰۰ تا ۲۵۰۰ میکروزیمنس بر سانتیمتر هدایت الکتریکی با آبگیری، تجمع نمک آن افزایش یافته و شوری رود تا چندین برابر وضعیت فعلی خواهد رسید.
مجتبی یوسفی عضو کمیسیون عمران و نماینده مردم اهواز در مجلس شورای اسلامی نیز چندماه قبل در گفتگو با ایلنا گفته بود که «در حال حاضر نه تنها سازمان حفاظت محیط زیست با احداث سد چمشیر مخالفت کرده است، بلکه شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب نیز اعلام کرده که در لایههای پایین مخزن این سد منابع نفت و گاز وجود دارد که هنوز استخراج نشده است و ما میتوانیم این منابع را برای آیندگان نگهداریم و از آن به عنوان ذخایر بین نسلی نفت و گاز کشور استفاده کنیم.»
استاندار کهگیلویه و بویراحمد در مراسم بهرهبرداری از این سد، گفته عملیات اجرایی این پروژه در سال ۹۱ با اخذ مجوزهای لازم از جمله مجوز زیست محیطی آغاز شد.
سیدعلی احمدزاده اظهارات مختلف درباره افت کیفیت آب را رد کرده و گفته آبگیری سد چمشیر ۲۷ دیماه سال گذشته با موفقیت انجام شد و نتایج پایش مستمر کیفیت آب مخزن به همراه کنترل و تنظیم میزان رهاسازی آب از «نقش بسیار مثبت سد چمشیر بر روی کیفیت آب پاییندست» حکایت دارد.
نیروگاه و سد چم شیر در ۲۵ کیلومتری جنوب شرقی گچساران در کهگیلویه و بویراحمد و بر روی رودخانه زهره ساختهشده است.