به گزارش فرانیوز به نقل از کولبر نیوز، عثمان اسماعیلی توسط شعبه اول دادگاه انقلاب اسلامی شهر به ریاست قاضی مصطفایی از بابت اتهام «عضویت در یکی از گروههای مخالف نظام» به ۳۱ ماه و پانزده روز حبس تعزیری و از بابت اتهام «تبلیغ علیه نظام از طریق شرکت و سخنرانی در مراسم خاکسپاری ژینا امینی» به ۷ ماه و پانزده روز حبس تعزیری محکوم شد.
بر اساس این حکم و با توجه به وجود جهات تخفیف مندرج در ماده ۳۸ قانون مجازات اسلامی مصوب سال ۱۳۹۲ از جمله وضعیت سنی متهم و متاهل بودن نام برده به استناد ماده اخیر الاشاره و ماده ۶ قانون کاهش مجازات حبس تعزیری مصوب سال ۱۳۹۹ ناظر بر ماده ۳۷ قانون مجازات اسلامی مصوب سال ۱۳۹۲ مجازات حبس اشد فوق را به تحمل ۱۶ ماه حبس تعزیری با احتساب ایام بازداشت قبلی تخفیف مینماید.
جلسه دادگاه رسیدگی به اتهامات عثمان اسماعیلی، روز یکشنبه ۲۸ خرداد ماه ۱۴۰۲، با حضور سه قاضی و وکیل تسخیری او در دادگاه سقز برگزار شد.
آقای اسماعیلی در این جلسه دادگاه از بابت اتهامات «عضویت در احزاب اپوزیسیون و تبلیغ علیه نظام» به دفاع از خود پرداخت و کلیه اتهامات مطروحه علیه خود را رد کرد.
عثمان اسماعیلی روز چهارشنبه ۱۹ بهمن ماه ۱۴۰۱، بدون برگه قضایی و اعلام اتهام انتسابی توسط نیروهای امنیتی شهر سقز بازداشت و سپس به بازداشتگاه اداره اطلاعات سنندج منتقل گردید.
روز دوشنبه ۲۸ فروردین ماه ۱۴۰۲، این فعال سرشناس کارگری اهل شهر سقز پس از گذشت ۷۰ روز بازداشت با تودیع قرار وثیقه یک میلیارد تومانی موقتاً و تا زمان پایان مراحل دادرسی از زندان سقز آزاد شد.
وی در تاریخ ۲۳ اسفند ماه ۱۴۰۱ طی تماس تلفنی با خانواده خود اعلام نمود که به بند قرنطینه زندان مرکزی سقز منتقل شده و در این مدت از داشتن حق وکیل نیز محروم بوده است.
پیشتر نیز عثمان اسماعیلی در ۱۰ اردیبهشت سال ۱۴۰۱ و در آستانه روز جهانی کارگر توسط نیروهای امنیتی در سقز، پس از تفتیش منزل بازداشت و سپس با قرار وثیقه ۱۴۰ میلیون تومانی آزاد شده بود.
عثمان اسماعیلی در سال ۱۳۹۴ نیز از سوی نیروهای وزارت اطلاعات بازداشت شده و ۱۲ روز را در سلول انفرادی گذرانده بود. سپس او را با سپردن وثیقه ۷۲ میلیون تومانی آزاد کردند.
شعبه اول دادگاه انقلاب شهر سقز در آبان ۱۳۹۴ با اتهام شرکت در مراسم روز جهانی کارگر او را محاکمه و به یک سال حبس محکوم کرد.