به گزارش فرانیوز، سازمان حقوق بشر ایران در گزارشی اعلام کرد: طی یک سال گذشته، مقامهای جمهوری اسلامی «به طرز کمسابقهای از مجازات اعدام برای هراسافکنی در جامعه استفاده کردهاند.»
بر اساس این گزارش، هفت نفر از کسانی که در یکسال گذشته اعدام شدند، معترضانی بودند که در جریان اعتراضات سراسری بازداشت و در دادگاههایی که نهادهای حقوق بشری آن را نمایشی توصیف کردند محاکمه شدند.
سازمان حقوق بشر ایران میگوید: آمار اعدامشدگان در یکسال گذشته «افزایش ۳۶ درصدی نسبت به مدت مشابه در سالِ پیش از آن را نشان میدهد.»
هفته گذشته همچنین این سازمان حقوق بشری با انتشار گزارشی اعلام کرد که از سال ۲۰۱۰ میلادی تاکنون اعدام ۲۰۰ زن در ایران را ثبت کرده و سال ۲۰۱۳ با اجرای حکم اعدام ۳۰ زن خونینترین سال برای اعدام زنان بوده است.
بر اساس این گزارش، ۹۴ مورد از این اعدامها با اتهامات مربوط به «مواد مخدر»، ۹۰ مورد «قتل عمد»، چهار مورد «مشارکت در اعمال جنسی غیراخلاقی و سوءاستفاده از مواد مخدر»، دو مورد «جاسوسی» و یک مورد «محاربه» صورت گرفته است.
اتهامات ۹ نفر دیگر از این زنان مشخص نیست.
این سازمان افزوده است که منابع رسمی جمهوری اسلامی تنها ۵۵ مورد (۲۷,۵ درصد) از ۲۰۰ مورد اعدام زنان را اعلام کردهاند.
۳۹ نفر از این زنان متهم به قتل همسران و یا همسران موقت خود (صیغه)، و یا عشاق خود بودند.
هشت نفر، کودکهمسر، سه نفر کودکمجرم و یک نفر عروس خونبس بودند.
بیشترین تعداد این اعدامها در استانهای تهران/البرز با ۴۴ مورد، آذربایجان غربی با ۲۳ مورد و سیستان و بلوچستان با ۱۶ مورد انجام شده است.
سازمان حقوق بشر ایران در سال ۲۰۱۳، ۳۰ مورد اعدام زنان را به ثبت رسانده است که بهگفته این سازمان خونینترین سال برای اعدام زنان بود.
همچنین اوایل شهریور ماه، سازمان حقوق بشری ههنگاو با استناد به آمار به ثبت رسیده در مرکز آمار و اسناد نوشت: طی ماه آگوست ۲۰۲۳ دستکم حکم اعدام ۷۴ زندانی در زندانهای ایران اجرا شده است.
این آمار نسبت به ماه جولای، ۱۳ مورد معادل ۲۱٪ افزایش داشته است. در این ماه اعدام ۶۱ زندانی ثبت شده بود.
بیشترین موارد اعدام با ۵۳ مورد مربوط به زندانیان جرایم مرتبط با مواد مخدر بوده است.
دستکم ۱۶ زندانی بلوچ، ۱۰ زندانی کُرد و ۸ زندانی تُرک در زندانهای جمهوری اسلامی اعدام شدهاند.
همچنین در ماه گذشته میلادی، دستکم حکم اعدام سه زندانی تبعه افغانستان و همچنین یک کودک مجرم به نام «محمدجواد اکبری»، اهل کوهدشت و یک زن به نام «رقیه عابدینی» اهل تبریز اجرا شده است.
زندانیانی که به اتهام جرایم مرتبط با مواد مخدر اعدام شدهاند که ۵۳ مورد معادل ۷۱.۵٪ کل موارد است و ۱۵ مورد نیز معادل ۲۰٪ به اتهام قتل اعدام شدهاند.
بر اساس این گزارش، متهم به قتل عمد ۱۵ مورد، متهم به جرایم مرتبط با مواد مخدر ۵۳ مورد، متهم به تجاوز به عنف ۵ مورد و متهم به سرقت مسلحانه ۱ مورد اعدام شدهاند.