به دنبال هفتهها گمانهزنی در مورد طرح دولت رئیسی برای سه نرخی شدن قیمت بنزین و گرانتر شدن بنزین آزاد، به نظر میرسد این طرح به زودی اجرایی شده و بنزین آزاد نیز سهمیهبندی خواهد شد.
به گزارش فرانیوز، در طرح جدید، کارت سوخت خودروها در ابتدای هر ماه ۲۱۰ لیتر شارژ میشود که ۶۰ لیتر آن همان سهمیه قبلی بنزین دولتی با نرخ لیتری ۱۵۰۰ تومان است و ۱۵۰ لیتر دیگر بنزین آزاد با نرخ لیتری ۳۰۰۰ تومان است.
هنوز اعلام نشده که شهروندانی که بخواهند از بنزین آزاد بیشتر از سهمیه کارت سوخت خود مصرف کنند چقدر باید پرداخت کنند اما برخی گزارشهای منتشر شده حاکی از آن است که قرار است بهای بنزین آزاد بیشتر از سهمیه بین ۸۰ تا ۹۰ درصد قیمت فوب خلیجفارس قیمتگذاری شود.
اگر این گزارشها درست باشد، شهروندان باید برای استفاده از بنزین آزاد خارج از سهمیه مبلغی حدود ۱۵ برابر قیمت فعلی پرداخت کنند.
از ابتدای سال جاری که استفاده از کارت سوخت شخصی در جایگاه بنزین اجباری شد و بسیاری اعلام کردند که این موضوع مقدمهای است برای طرح جدید بنزینی دولت که احتمالاً با سه نرخی شدن بنزین همراه خواهد بود.
گفته شده که تمامی جایگاههای کشور از نظر نرمافزاری بهروزرسانی شدهاند و بانکهای عامل اقدامات لازم برای انجام تراکنشها را انجام دادهاند.
همچنین گزارش شده که تعدادی از نهادهای امنیتی در ایران از چند ماه پیش جلسات متعددی را برای هماهنگی در رابطه با تبعات افرایش قیمت بنزین تشکیل داده و تدابیری نیز در رابطه با اعتراضات احتمالی ناشی از این طرح پیشبینیشده است.
احمد مجرد، مدیر شرکت پخش فرآوردههای نفتی منطقه ارومیه نیز در رابطه با جزئیات سهمیهبندی بنزین در کارت سوخت خودرو ها گفت: بنزین دولتی در صورت عدم استفاده تا پایان ماه، در کارت سوخت باقی میماند و تا حداکثر ۹ ماه قابلاستفاده خواهد بود، اما سهمیه بنزین آزاد در صورت عدم استفاده تا پایان ماه صفر شده و در ابتدای ماه بعد مجدداً شارژ میشود.
معمولاً این گونه طرحها به بهانه مقابله با قاچاق سوخت مطرح میشود اما با این حال برخی از دستاندرکاران این حوزه بر این عقیده هستند که قاچاق سوخت سرمنشأ دیگری داشته و به مصرفکنندگان ارتباطی ندارد.
همایون صالحی رئیس هیئتمدیره کانون سراسری جایگاهداران سوخت ایران به تازگی عنوان کرد که قاچاق یک موضوع سیستماتیک است.
او افزود: اخیراً فرمانده مرزبانی اعلام کرد که ۱۱ میلیون لیتر سوخت و فرآورده قاچاق کشف شده است. این رقم آنقدر بالا است که نشان میدهد با کولبر و دبه نمیتوانسته این قاچاق انجام شده باشد. ما حتی با قاچاق یک سیسی از سوخت و فرآوردههای کشور مخالف هستیم، اما بر این باوریم که قاچاق عمده و اصلی سوخت از مبادی دیگر و از راهها و به دست افرادی دیگر انجام میشود.