به دنبال انتشار خبر آزادی شهروند بلژیکی زندانی در ایران و توافق دو کشور ایران و بلژیک برای تبادل زندانیان، وزارت خارجه جمهوری اسلامی از آزادی اسدالله اسدی خبر داد.
به گزارش فرانیوز، وزیر خارجه جمهوری اسلامی، روز جمعه پنجم خرداد در توییتی نوشت که اسدالله اسدی، دیپلمات محکوم شده ایرانی، آزاد شده و در راه بازگشت به ایران است.
امیرعبداللهیان در این توئیت نوشته است: آقای اسدالله اسدی، دیپلمات بیگناه کشورمان که بر خلاف حقوق بینالملل و بهطور غیرقانونی حدود پنج سال در آلمان و بلژیک بازداشت بود، هماکنون در راه بازگشت به وطن است و به زودی وارد ایران عزیزمان خواهد شد.
آقای اسدالله اسدی، دیپلمات بیگناه کشورمان که بر خلاف حقوق بینالملل و بهطور غیرقانونی حدود پنج سال در آلمان و بلژیک بازداشت بود، هماکنون در راه بازگشت به وطن است و به زودی وارد #ایران عزیزمان خواهد شد. از تلاشهای مثبت سلطنت عمان در این مسیر تشکر میکنم.
https://twitter.com/Amirabdolahian/status/1662054006020005895?s=20
ساعتی قبل از اعلام وزارت خارجه جمهوری اسلامی، وزارت خارجه عمان اعلام کرد که بلژیک و ایران با میانجیگری عمان به یک توافق برای تبادل زندانی هایشان رسیدند.
پس از آن نخستوزیر بلژیک اعلام کرد الیویه وندکاستیل، امدادگر بلژیکی محبوس در زندانهای جمهوری اسلامی آزاد شده است.
نخستوزیر بلژیک گفت: «اولیویه ۴۵۵ روز را در شرایط غیرقابل تحمل در زندان تهران گذراند در حالی که بیگناه بود.»
او افزود: «اگر همه چیز طبق برنامه پیش برود، عصر امروز او با ما اینجا خواهد بود. بالاخره آزاد شد.»
اولیویه وندکاستیل، امدادگر بلژیکی که در ایران به زندان طولانی مدت محکوم شد، بهمن ۱۴۰۰ در ایران بازداشت شد. او مدتی به عنوان مدیر برنامه «شورای پناهندگان» که یک نهاد نروژی است، در ایران کار کرده بود.
مبادله زندانیان بین ایران و بلژیک دو روز پیش از سفر هیثم بن طارق، سلطان عمان به تهران انجام شده است.
اسدالله اسدی دبیر سوم سفارت جمهوری اسلامی ایران در وین، اتریش بود. او سه سال پیش در آلمان به اتهام دست داشتن در عملیات بمبگذاری علیه گردهمایی سازمان مجاهدین خلق در پاریس بازداشت شد. پرونده او در دادگاه تروریستی انتورپ بلژیک به همراه سه متهم دیگر (مهرداد عارفانی، امیر سعدونی و نسیمه نعامی) بررسی شد و در ۱۶ بهمن ۱۳۹۹ دادگاه کیفری آنتورپ، با رد مصونیت دیپلماتیک اسدالله اسدی، او را به بیست سال زندان محکوم کرد.
او در دادگاه حاضر نشد و پس از صدور این حکم هم درخواست تجدیدنظر نکرد.