به گزارش فرانیوز، وبسایت «شفقنا» وابسته به دفتر آیتالله علی سیستانی از مراجع تقلید شیعه ساکن در نجف، به نقل از «الفرات» نوشته است که سرلشکر خالد المحنا، سخنگوی وزارت کشور عراق اعلام کرده که «کمیته مخصوص ساماندهی به عبور زائران» میان دو طرف وجود دارد اما توافقی بر سر «گذرنامه اربعین» صورت نگرفته است.
وزارت کشور جمهوری اسلامی مخالفت عراق با پذیرفتن گذرنامه ویژه اربعین را «غیر قابل تصور» خواند.
مجید میراحمدی، معاون وزارت کشور و رئیس ستاد مرکزی زیارت اربعین در ایران، با اشاره به موافقت اولیه وزارت کشور عراق برای قبول گذرنامه ویژه اربعین، گفته است «مخالفت عراق با گذرنامه ویژه اربعین برای ما غیرقابل تصور بود و اکنون منتظر پاسخ آنها هستیم.»
او در گفتگویی با خبرگزاری ایسنا اواخر اردیبهشت ماه، گفته است با عراق توافق شده تا برای ورود زائران اربعین گذرنامه خاصی صادر شود که صرفا برای این منظور به کار میرود.
به گفته او مدت اعتبار این گذرنامه پنج سال و برای کسانی است که گذرنامه معمولی ندارند و هزینه صدور آن به مراتب پایینتر است.
او گفته است که سال گذشته صدور این گذرنامه با مشاور وزیر کشور عراق مطرح شد و مورد قبول قرار گرفت و او پیامی برای مقامات وزارت کشور عراق فرستاده و در مورد مخالفت با قبول این گذرنامه توضیح خواسته است.
پیش از این، احمد وحیدی، وزیر کشور جمهوری اسلامی از تهیه «گذرنامه ویژه» و «ارزان» همراه با لغو ویزا برای «زائران اربعین» امسال در نشست با هیات عراقی در تهران خبر داده بود.
علی ذوالقدر، رئیس پلیس مهاجرت و گذرنامه جمهوری اسلامی نیز یکم خرداد ماه گفته بود: در پایان سال ۱۴۰۱ جلسهای با حضور «مسئولین عراقی» برگزار شد که در آن برای صدور «گذرنامه ویژه ایام اربعین» بین دو کشور توافق صورت گرفت.
مراسم مذهبی «اربعین» در روزهای منتهی به بیستمین روز از ماه قمری «صفر» و چهل روز پس از روز دهم ماه «محرم» که از آن با عنوان «عاشورا» نیز یاد میشود، در کشور عراق و مسیرهای منتهی به شهر «کربلا» و مقبره امام سوم شیعیان به صورت «مراسم پیادهروی» و یا برگزاری برنامههای جانبی انجام میشود.