پیتر استانو
/

ابراز نگرانی اتحادیه اروپا از لغو مجوز کارشناسان آژانس بین المللی انرژی اتمی

اتحادیه اروپا با ابزار نگرانی از تعلیق فعالیت بازرسان با تجربه آژانس بین المللی انرژی اتمی در ایران، از جمهوری اسلامی خواست بدون تاخیر نسبت به این تصمیم تجدید نظر کند.

خواندن این مطلب 8 دقیقه طول میکشد.

به گزارش فرانیوز، پیتر استانو، سخنگوی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، در مطلبی در شبکه اجتماعی «ایکس» نوشت: «اتحادیه اروپا از جمهوری اسلامی می‌خواهد که بدون تاخیر در این تصمیم تجدید نظر کند».

رسانه های داخل ایران با انتشار اخباری اعلام کردند این بازرسان هشت کارشناس با ملیت‌های فرانسوی و آلمانی بودند.

سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی پیشتر گفته بود که تهران به بیانیه صادرشده هفته گذشته از سوی آلمان، فرانسه و بریتانیا در شورای حکام آژانس واکنش متناسب در اولین فرصت نشان خواهد داد زیرا اعمال فشار سیاسی علیه ایران، نتیجه معکوس دارد.

دیده‌بان هسته‌ای سازمان ملل متحد هم روز شنبه با صدور بیانیه‌ای از جمهوری اسلامی به دلیل «ممانعت از بازرسی» و «راستی‌آزمایی» برنامه‌اتمی مورد مناقشه این کشور به شدت انتقاد کرده بود.

به گزارش آسوشیتد‌پرس، بیانیه دیده‌بان هسته‌ای سازمان ملل متحد در بحبوحه بالا‌گرفتن تنش‌های دیرینه، بین جمهوری اسلامی و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی منتشر شده است.

بر پایه این گزارش، «آژانس بین‌المللی انرژی اتمی»، که وظیفه نظارت بر برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی را برعهده دارد، برنامه‌ای که کشورهای غربی مدت‌هاست به آن «مشکوک» هستند که «هدف برنامه» در نهایت «ساخت سلاح هسته‌ای» است اما جمهوری اسلامی اصرار دارد که این برنامه صلح‌آمیز است.

بنیامین نتانیاهو نخست‌وزیری اسرائیل نیز در واکنش به این اقدام جمهوری اسلامی شامگاه شنبه ۲۵ شهریور تأکید کرد که ایران تمامی تعهدات خود را نقض کرده است.

رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی روز شنبه ۲۵ شهریور در بیانیه‌ای، تصمیم جمهوری اسلامی ایران برای تعلیق فعالیت بازرس‌هایی ـ که آژانس برای انجام راستی‌آزمایی در ایران تحت معاهده «ان‌پی‌تی» گماشته بود ـ را محکوم کرد.

گروسی این تصمیم را «گام دیگری در مسیر غلط» دانسته و تأکید کرده که به روابط تیره‌ آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و ایران در اجرای معاهده «ان‌پی‌تی» ضربه‌ای «غیرضروری» می‌زند.

به گفته او «ایران عملاً حدود یک سوم از گروه اصلی باتجربه‌ترین بازرسان آژانس را که برای ایران تعیین شده بودند، حذف کرده است».

آمریکا، انگلیس، فرانسه و آلمان به طور مشترک از جمهوری اسلامی خواستند همکاری با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را افزایش دهد. در همین‌حال، این سه کشور اروپایی تحریم‌های مرتبط با برنامه هسته‌ای و موشکی جمهوری اسلامی را لغو نکردند.

آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اخیرا گزارش داد که جمهوری اسلامی غنی‌سازی اورانیوم را «کند کرده است» که نشان از تلاش برای کاهش تنش‌ها پس از خروج ایالات متحده از توافق هسته‌ای ۲۰۱۵ دارد.

در اسفند ماه، آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و سازمان انرژی اتمی ایران بیانیه‌ای مشترک منتشر کردند که طبق آن دو طرف بر سر سه موضوع همکاری و تعامل طبق صلاحیت‌های آژانس و حقوق و وظایف ایران، همکاری جمهوری اسلامی با آژانس درباره مسائل پادمانی مربوط به سه مکان، و اجازه داوطلبانه ایران به آژانس برای فعالیت‌های راستی‌آزمایی و نظارتی بیشتر به توافق رسیدند.