به گزارش فرانیوز، روزنامه اعتماد نوشت: تراز دریاچه ارومیه در ۱۳ خرداد ۱۴۰۲، کمترین تراز ثبت شده در این روز برای دریاچه ارومیه از سال ۱۳۴۳ تاکنون بوده است و حالا حجم آب از سال ۹۴ هم کمتر شده است.
طبق گزارش اعتماد، دو گزاره بالا که به خوبی شرایط به شدت بحرانی اینروزهای بزرگترین دریاچه داخلی ایران و یکی از ۲۵ دریاچه بزرگ دنیا را نشان میدهد، بخشی از نتایج پژوهشی تازه است.
در این گزارش آمده است؛ اگرچه این نتایج از آغاز یک بحران زیستمحیطی و اجتماعی در آینده نزدیک ایران و به خصوص منطقه شمال غرب کشور حکایت دارد اما از جهتی دیگر هم اهمیت آنها دوچندان است؛ این یافتههای تازه با آنچه مسئولان مرتبط میگویند در تعارض آشکار است و شاید همین یافتهها هم دلیل اصلی انتشار نیافتن عمومی و شفاف آمار و اعداد مربوط به دریاچه باشد.
عیسی کلانتری، رییس پیشین سازمان محیط زیست ایران که از سال ۱۳۹۲ تا اواخر تیر پارسال مدیر اجرایی ستاد احیای دریاچه ارومیه بود و یکی از آگاهترین کارشناسان نسبت به اعداد و ارقام مرتبط به این دریاچه است، هم در گفتگو با «اعتماد» از نزدیک بودن مرگ این دریاچه میگوید.
او معتقد است که آثار سوء ناشی از این بحران زیستمحیطی چنان هولناک خواهد بود که زندگی در کلانشهری مانند تبریز عملا ناممکن خواهد بود و میگوید با همه این بحرانهای پیشرو، دولت کنونی توان علمی درک این بحران و آثار وحشتناک ناشی از آن را ندارد.
کلانتری در این باره میگوید: در دو سال گذشته یعنی روزهایی که دولت جدید سر کار آمده است، ارتفاع دریاچه ۹۷ سانتیمتر پایین آمده است. دو سال پیش دریاچه ارومیه ۳/۹۳ میلیارد مترمکعب آب داشت اما الان حجم آب آن به ۷۰۰ میلیون مترمکعب رسیده است.
وی افزود: علاوه بر این سطح آب دریاچه دو سال پیش در همین موقع ۳۱۰۰ کیلومتر مربع بوده و الان به۹۲۰ کیلومترمربع رسیده است؛ یعنی با این حساب تا پایان تابستان در دریاچه آبی نخواهد بود و دریاچه احتمالا تبدیل به باتلاق خواهد شد.
کلانتری گفت: این اعداد و ارقام و تغییرات آنها برای هر فرد غیرکارشناس هم نشان از آغاز یک بحران دارد اما چرا دولت کنونی چندان توجهی به آنها ندارد و نه تنها به سادگی از کنار چنین ارقام هشداردهندهای میگذرد که حتی از «شرایط مطلوب» دریاچه هم سخن میگوید؟
رییس پیشین سازمان محیطزیست ایران عنوان کرد: من نمیدانم این دولت چه کاری انجام میدهد و با وجود اینکه چندین ماه است آب رودخانه زاب وارد دریاچه شده، شرایط کلی دریاچه تا ایناندازه بحرانی شده است؟ حقیقتا نمیدانیم اینها مشغول چه هستند؟ اما میدانیم که نه حقابهها را دادند و نه به دنبال کاهش کشاورزی هستند و عملا هیچ کاری نکردند و سطح زیرکشت آبی که قرار بود منع شود در آذربایجان غربی حتی توسعه هم پیدا کرده است. به نظر میآید دولت تسلیم نمایندگان شده است.
کلانتری افزود: اگر دریاچه خشک شود اولین قربانیان مردم تبریز و حاشیه شرقی دریاچه هستند. کشاورزی از بین خواهد رفت، به اختلاف درجه حرارت تابستان و زمستان ۷ درجه اضافه میشود که ژنتیک انسان، حیوان، گیاه و میکروب را دچار تغییر و جهش میکند. این جهش یعنی سرطان و دهها بیماری و مساله دیگر. به عنوان مثال در سالهای ۱۳۹۳ تا ۱۳۹۴ که اوج خشک شدن دریاچه بود سرطان پوست در حیوانات شمالغرب دریاچه ارومیه ۲۰ برابر شده بود و حالا فکر کنید در صورت خشکی کامل دریاچه چه رخ خواهد داد؟ شهر تبریز در پنج تا شش سال آینده با آن غبار نمکی امکان زندگی نخواهد داشت.
شبکه انبیسی نیوز به نقل از سه مقام آمریکایی گزارش داد که دولت این کشور…
شبکه اجتماعی «ایکس» نشان تایید آبی و طلایی را از حساب چند رسانه حکومتی ایران…
توبیاس بیلستروم، وزیر خارجهٔ سوئد میگوید بهدنبال انتشار گزارشهایی از تلاش ایران برای حمله به…
رهبران کانادا، استرالیا، و نیوزیلند آتشبس «فوری» بشردوستانه در جنگ غزه را خواستار شدند و…
ماموران اطلاعات سپاه در شیراز، یک شهروند بهایی ساکن امارات به نام «رویا ثابت» را…
یک وکیل دادگستری توسط نیروهای امنیتی در کرج بازداشت و به یکی از بازداشتگاههای امنیتی…