به گزارش فرانیوز، خبرگزاری آمریکایی بلومبرگ در گزارشی به نقل از منبعی ناشناس نوشت: گروه طالبان افغانستان خود را آماده جنگ احتمالی با ایران بر سر مناقشه (احتمالی) آب می کند.
بر اساس این گزارش: پس از هشدار چند ماه پیش ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری، مبنی بر رعایت حقابه ایران از سوی طالبان، یکی از چهره های سرشناس طالبان در واکنش به هشدار رئیس جمهوری ایران در ویدئویی تسمخر آمیز یک ظرف آب ۲۰ لیتری به او تقدیم کرد و به رییسی گفت که از اولتیماتوم دادن دست بردارد.
حدود یک هفته بعد، درگیری در مرز آغاز شد و دو پاسدار ایرانی و یک عضو طالبان کشته شدند. یک فرد مطلع می گوید در آن زمان طالبان خود را برای جنگ آماده می کرد و هزاران سرباز و صدها بمب گذار انتحاری را برای درگیری احتمالی با ایران، به منطقه گسیل کرد.
ایران استدلال میکند که طالبان پس از بازگشت به قدرت، عرضه آب را کاهش داده و مفاد معاهده هیرمند را در موضوع تامین حقابه ایران، رعایت نمی کند. طرف طالبان نیز با رد این ادعا می گوید خشکسالی دلیل عدم ارایه آب به ایران است.
اما به نوشته بلومبرگ، در حالی که مقامات دو طرف عموما راه دیپلماسی و گفتگو را برای حل موضوع پیشنهاد می دهند، اما طالبان همزمان خود را برای یک جنگ احتمالی با ایران آماده می کند.
منبعی که نخواسته نامش فاش شود می گوید از زمان آغاز بحران آب با ایران در چند ماه اخیر، طالبان علاوه بر گسیل سربازان و بمب گذاران انتحاری خود به منطقه، در نظر دارد از صدها جنگ افزار برجای مانده آمریکایی در افغانستان در صورت بروز یک جنگ احتمالی استفاده کند.
عمر صمد، کارشناس ارشد اندیشکده شورای آتلانتیک مستقر در واشنگتن به بلومبرگ گفت: “هر دو طرف میتوانند برای توجیه مواضع خود ادعاهایی مطرح کنند. از نظر سیاسی درگیری احتمالی بین دو کشورغیرمنطقی خواهد بود و منجر به بی ثباتی منطقه می شود، در زمانی که هیچ یک از طرفین نمی توانند درگیری را تحمل کنند.”
اختلافات بر سر حقآبه ایران از رود هیرمند در ماههای گذشته میان جمهوری اسلامی و طالبان شدت گرفت. سخنگوی طالبان ادعا کرده که در معاهده ۱۳۵۱ (دلتا) در این باره چیزی ذکر نشده است.
بر اساس معاهده دلتا میان ایران و افغانستان در دوره زمامداری محمدرضا شاه پهلوی، افغانستان متعهد شد معادل دبی ۲۶ متر مکعب بر ثانیه آب از هیرمند وارد سیستان و بلوچستان بشود.
ابراهیم رئیسی ۲۸ اردیبهشت، در سفر به سیستان و بلوچستان با لحن تهدیدآمیز و کمسابقهای درباره حقآبه هیرمند خطاب به طالبان گفته بود: «حرف من را جدی بگیرید تا بعدا گلایه نکنید.»
این هشدار رئیسی، کمتر از چند ساعت با واکنش مقامات طالبان همراه شد؛ امارت اسلامی افغانستان در اعلامیه در واکنش به اظهارات او درباره حقابه هیرمند اعلام کرد «از این که در سالهای اخیر در افغانستان و منطقه خشکسالی رخ داده و سطح آب پایین آمده است به شمول دریای هلمند تعداد زیادی از ولایات و مناطق کشور از خشکسالی رنج می برند و آب کافی وجود ندارد، خواست مکرر ایران برای آب و آن چه اظهارات نامناسب در رسانهها عنوان شده، زیانآور خوانده شده است».
این مناقشه میان دو کشور همچنان ادامه یافته و مقامات جمهوری اسلامی در این مدت صرفا به بیان اظهاراتی مبنی بر پیگیری موضوع حقابه هیرمند اکتفا کرده اند.
شبکه انبیسی نیوز به نقل از سه مقام آمریکایی گزارش داد که دولت این کشور…
شبکه اجتماعی «ایکس» نشان تایید آبی و طلایی را از حساب چند رسانه حکومتی ایران…
توبیاس بیلستروم، وزیر خارجهٔ سوئد میگوید بهدنبال انتشار گزارشهایی از تلاش ایران برای حمله به…
رهبران کانادا، استرالیا، و نیوزیلند آتشبس «فوری» بشردوستانه در جنگ غزه را خواستار شدند و…
ماموران اطلاعات سپاه در شیراز، یک شهروند بهایی ساکن امارات به نام «رویا ثابت» را…
یک وکیل دادگستری توسط نیروهای امنیتی در کرج بازداشت و به یکی از بازداشتگاههای امنیتی…