به گزارش فرانیوز، در اطلاعیهای که پس از اعلام نرخ جدید بهره بانکی منتشر شد، دلیل افزایش غیر منتظره نرخ بهره، جلوگیری از بالا رفتن نرخ تورم عنوان شده است.
نرخ رسمی تورم در ترکیه برای سال جاری میلادی ۵۸ درصد اعلام شده است ولی کارشناسان اقتصادی و احزاب اپوزیسیون نرخ واقعی تورم را بیشتر از میزان اعلام شده میدانند.
دولت اردوغان با پایین نگه داشتن نرخ بهره بانکی در تلاش بود تا نقدینگی به سمت کسب و کارها سرازیر شود.
افت ارزش لیر نیز اگرچه به تورم افسارگسیخته در کشور منجر شد، اما موجب اوجگیری جذب گردشگران و حتی سرمایههای خارجی، همچنین رشد چشمگیر صادرات کشور شد.
رجب طیب اردوغان، رئیسجمهور ترکیه، که سالها بر پایین نگه داشتن نرخ بهره تاکید میکرد، سه ماه پیش با تغییر وزیر اقتصاد و رئیس بانک مرکزی به آنها اجازه تغییر نرخ بهره را داد.
سیاست پایین آوردن و تک رقمی کردن نرخ بهره بانکی اقتصاد کشور ترکیه را به مرز فروپاشی کشاند و وضعیت معشیت مردم روز به روز با مشکلات بیشتری همراه شد اما اردوغان با مشاهده افزایش نرخ تورم همچنان اصرار بر تک رقمی کردن نرخ این سود داشت و در نهایت با پیروزی در انتخابات و تغییر رئیس بانک مرکزی از این سیاست عقب نشینی کرد.
با گذشت چندماه از آغاز دور جدید ریاست جمهوری اردوغان و اجرای سیاست جدید دولت با تصمیم رئیس بانک مرکزی مبنی بر افزایش نرخ سود بانکی، اما تا امروز هم ارزش لیر ترکیه در برابر دلار رو به کاهش داشته و هم از سوی دیگر تورم در این کشور بالاتر رفته است.
تیرماه ۱۴۰۰ یک دلار آمریکا کمتر از ۹ لیر معامله میشد، اما از آن زمان ارزش پولی ملی ترکیه روند نزولی گرفت و تا روز گذشته هر دلار آمریکا بیش از ۲۷ لیر معامله شد. امروز گزارش ها حاکی از کاهش این نرخ و فروش دلار با قیمت بالای ۲۶ لیر است. قیمت خرید دلار نیز به ۲۵.۵ لیر رسیده است.
اولین تصمیم درباره نرخ بهره در دوره مدیریت جدید کمیته سیاست پولی بانک مرکزی جمهوری ترکیه، اول تیرماه سال جاری اعلام شد. بانک مرکزی ترکیه برای اولین بار از مارس ۲۰۲۱ نرخ بهره را با افزایش ۶.۵ واحدی از ۸.۵ درصد به ۱۵ درصد افزایش داد.
در پایان تیرماه اما نرخ بهره بانکی در ترکیه بار دیگر افزایش یافت و به ۱۷.۵ درصد رسید این در حالی است که رجب طیب اردوغان رییس جمهور این کشور در ایام تبلیغات انتخابات اخیر که به پیروزی او حزب حاکم عدالت و توسعه انجامید، همواره وعده کاهش و حفظ بهره بانکی در ارقام پایین تر را می داد.
چهار روز قبل نیز در خبری اعلام شد بانک مرکزی ترکیه از روز یکشنبه اجرای طرح محدودسازی پذیرش سپردههای ارزی حفاظت شده را توسط بانکها آغاز کرده است.
بر اساس آخرین اطلاعات منتشر شده از سوی آژانس مقررات و نظارت بانکی ترکیه (BDDK)، حجم سپرده های ارزی محافظت شده (KKM) تا ۴ اوت گذشته با ثبت رکوردی تازه به ۳.۳ تریلیون لیر (معادل ۱۲۲ میلیارد دلار) رسیده و ۲۶ درصد از کل سپردههای بانکی این کشور را تشکیل داده است.
ترکیه طرح سپرده های ارزی محافظت شده (KKM) را از اواخر سال ۲۰۲۱ برای جلوگیری از سقوط تاریخی نرخ برابری لیر که به دلیل تلاش غیرمعمول رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری، برای کاهش نرخ بهره علیرغم افزایش تورم آغاز شده بود، به اجرا گذاشت.
بر پایه این طرح، سپردههای ارزی مردم بر پایه دلار آمریکا، یورو و پوند بریتانیا به شرط تبدیل به لیر در قبال افت نرخ برابری ارز ملی در برابر ارزهای عمده حافظت میشدند. بانک مرکزی ترکیه تنها طی ژوئن و ژوئیه گذشته حدود ۳۰۰ میلیارد لیر (معادل ۱۱ میلیارد دلار) برای جبران افت ارزش سپردههای ارزی حفاظت شده هزینه کرده و برآورد شده که این رقم طی ماه جاری میلادی به ۳۵۰ میلیارد لیر برسد.
نرخ برابری لیر ترکیه در برابر هر دلار آمریکا طی دو سال گذشته حدود ۶۸ درصد کاهش یافته است.
شبکه انبیسی نیوز به نقل از سه مقام آمریکایی گزارش داد که دولت این کشور…
شبکه اجتماعی «ایکس» نشان تایید آبی و طلایی را از حساب چند رسانه حکومتی ایران…
توبیاس بیلستروم، وزیر خارجهٔ سوئد میگوید بهدنبال انتشار گزارشهایی از تلاش ایران برای حمله به…
رهبران کانادا، استرالیا، و نیوزیلند آتشبس «فوری» بشردوستانه در جنگ غزه را خواستار شدند و…
ماموران اطلاعات سپاه در شیراز، یک شهروند بهایی ساکن امارات به نام «رویا ثابت» را…
یک وکیل دادگستری توسط نیروهای امنیتی در کرج بازداشت و به یکی از بازداشتگاههای امنیتی…